NavMenu

Uprava carina Crne Gore: Nema uvoza ulja iz Srbije, razlog nije poznat

Izvor: Vijesti Subota, 06.07.2024. 11:18
Komentari
Podeli
(Foto: branislavpudar/shutterstock.com)
U periodu od 26. juna do 4. jula 2024. godine nije zabilježen uvoz jestivog ulja od suncokreta iz Srbije, saopšteno je "Vijestima" iz Uprave carina. Kazali su i da nemaju ni zvanične ni nezvanične informacije zbog čega se to dešava.

"Vijesti" su prije tri dana objavile da je početkom prošle sedmice onemogućen uvoz ulja iz Srbije. Nekoliko crnogorskih trgovaca kazalo je tada da su od svojih dobavljača iz Srbije obaviješteni da im više ne mogu prodavati ulje jer je donijeta odluka o zabrani izvoza.

Takva odluka nije objavljena ni na sajtu Vlade Srbije niti u njenom Službenom listu, ali je zabrana uslijedila nakon izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da su zbog globalne situacije "malo zaustavili" izvoz ulja.

Dan kasnije Vučić je kazao da takva odluka ne postoji, ali nije obrazložio zbog čega nije moguć uvoz ulja u Crnu Goru, čak i u slučajevima kada su te nabavke ranije bile dogovorene.

- Ne postoji nikakva odluka i ne želim da komentarišem da li oni to preprodaju u Prištini, Tirani ili već kome. Za nas je slobodna trgovina nešto za šta se zalažemo i od suštinskog značaja i tu neće biti nikakvog problema - rekao je Vučić.

Međutim, problem postoji jer nabavka ulja i dalje nije moguća. Ministarstvo ekonomskog razvoja i Ministarstvo poljoprivrede i dalje čekaju zvanične odgovore od kolega iz Srbije. Crna Gora preko 90 odsto svojih potreba za jestivim suncokretovim uljem obezbjeđuje u Srbiji.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović u četvrtak je saopštio da je obavijestio ministra ekonomskog razvoja Crne Gore Nika Đeljošaja da nema nikakvih problema s izvozom ulja u Crnu Goru. Đeljošaj je kasnije saopštio da zvaničan odgovor nije dobio.

Iz Ministarstva poljoprivrede ranije su "Vijestima" saopštili da za sada kod domaćih trgovaca ima dovoljno zaliha ulja, da nestašice neće biti, kao i da će analizirati situaciju i preduzeti mjere ukoliko dođe do rasta cijene ove osnovne namirnice.

Vučić je prije dva dana, kada je negirao postojanje zabrane, kazao i "da komentarišem da li oni (Crna Gora) to preprodaju u Prištini, Tirani ili već kome".

Iz Uprave carina "Vijestima" su odgovorili da "nema evidentiranog ponovnog izvoza jestivog ulja ni po nazivu, a ni po tarifnom broju u Carinskom informacionom sistemu".

Prema podacima Monstata, za period januar - maj Crna Gora je izvezla suncokretovog ulja za 312 EUR i to u Luksemburg za 169 i u Dansku za 142 eura.

Kako je "Vijestima" nezvanično objašnjeno iz Uprave carina, fizičko lice može iz Crne Gore iznijeti zapakovane hrane u težini do 10 kilograma uz prikazane račune. Ovaj "izvoz" ulja objašnjavaju time da su građani koji žive u ove dvije zemlje ili turisti iznijeli tu količinu uz formalnu prijavu na carini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.07.2024.  |  Finansije

EU potvrdila: Uvodimo visoke carine Kinezima, odmah stupaju na snagu

Evropska komisija potvrdila je ono što se najavljivalo već neko vreme - Evropska unija uvodi visoke carine na električna vozila proizvedena u Kini, a odluka na snagu stupa već sutra (5. jula). Euronews navodi da se radi o izuzetno značajnoj odluci koja će redefinisani odnose Evropske unije i Kine te će gotovo sigurno izazvati osvetničke mere usmjerene protiv evropskih proizvođača automobila i drugih vozila. Kinezi "zatrpali"

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.