NavMenu

Kako novog menadžera uvesti u posao bez poteškoća?

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.07.2024. 12:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Preuzimanje menadžerske pozicije vrlo često nazvano "first time manager" može biti uzbudljivo iskustvo, ali i puno izazova. Za mnoge je to značajan korak u karijeri, koji donosi nove odgovornosti i mogućnosti. No, ova tranzicija ne dolazi bez svojih poteškoća, piše road.rs.


Izazovi tranzicije

Prelazak iz operativne u menadžersku ulogu često znači značajnu promenu u načinu rada i prioritetima. Umesto fokusiranja na individualne zadatke, menadžeri se moraju fokusirati na vođenje i motivisanje tima, delegiranje radnih zadataka, praćenje napretka i donošenje odluka.

Osim toga, menadžeri se moraju nositi s novim izazovima kao što su:

- komunikacija i međuljudske veštine: moraju efikasno komunicirati s timom, delegirati zadatke, pružati povratne informacije i rešavati konflikte;

- strateško planiranje i donošenje odluka: moraju biti u mogućnosti da postave ciljeve, razviju strategije i donesu odluke koje će dovesti do postizanja tih ciljeva;

- upravljanje vremenom i resursima: moraju efikasno upravljati svojim vremenom i resursima tima kako bi se postigli željeni rezultati.


Koraci u procesu preuzimanja menadžerske funkcije


1. Razgovarajte s novim menadžerom

Prvi korak je otvoren i iskren razgovor s novim menadžerom. Razgovarajte o njegovim očekivanjima, brigama i ciljevima u novoj ulozi. Takođe, iskoristite priliku da mu objasnite vaša očekivanja i izazove s kojima se može susresti.


2. Definišite ulogu i odgovornosti

Jasno definišite odgovornosti novog menadžera i osigurajte da ih on u potpunosti razume. To uključuje zadatke u vezi sa upravljanjem timom, delegiranjem radnih zadataka, praćenjem rezultata, davanjem povratnih informacija i rešavanjem problema.


3. Pružite mentorski program

Mentorski program može biti od neprocenjive vrednosti za novog menadžera. Dodelite mu iskusnog mentora koji mu može pružiti podršku, savete i usmeravati novog menadžera tokom početnog perioda.


4. Osigurajte potrebne resurse i trening

Novi menadžer će trebati resurse i trening da bi uspešno obavljao svoje zadatke. To uključuje alate za upravljanje projektima, softverske programe, materijale za obuku i učestvovanje u relevantnim "soft skills" treninzima. Ulaganje u trening novih menadžera može dovesti do poboljšane produktivnosti, boljeg morala zaposlenih i smanjenog broja propadanja zaposlenih i napuštanja menadžerske uloge.


5. Proaktivno pratite napredak

Redovno organizujte sastanke s novim menadžerom kako biste pratili njegov napredak, pružili mu povratne informacije i rešavali eventualne probleme. Budite dostupni za pitanja i podršku, a po potrebi ponudite dodatnu obuku ili resurse.


6. Slavite dostignuća

Slavite dostignuća novog menadžera. Pozitivne povratne informacije i pohvale pojačće njegovu motivaciju i samopouzdanje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.07.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineski Minth Holdings gradiće fabriku za proizvodnju električnih vozila u Inđiji - U narednih 10 godina planirano ulaganje od 870 mil EUR i posao za 2.200 radnika

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i privrednog društva Minth Holdings Limited, u cilju uspostavljanja novog proizvodnog pogona u Srbiji. Planirano je da u toku desetogodišnjeg investicionog perioda nivo bude uloženo 870 mil EUR, kao i da bude zaposleno 2.220 radnika. Ovaj investicioni projekat, kako je saopšteno, obuhvata uspostavljanje novih pogona

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.