NavMenu

Saradnja sa Bundesbankom posebno značajna u kontekstu ubrzanih priprema za članstvo Crne Gore u EU

Izvor: eKapija Subota, 06.07.2024. 11:17
Komentari
Podeli
(Foto: Centralna banka Crne Gore)
Saradnja sa Bundesbankom, kao jednom od najrazvijenih centralnih banaka Evrope i svijeta, izuzetno je značajna za Centralnu banku Crne Gore (CBGC), naročito u kontekstu ubrzanih priprema za članstvo u EU.

To je kazala guvernerka Irena Radović tokom sastanka sa direktorom Centra za tehničku saradnju centralnih banaka Njemačke savezne banke (Deutsche Bundesbank - DBB), Martinom Dinkelborgom i njegovim savjetnikom Piterom Špikom.

Radović je predstavila sagovornicima najvažnije rezultate rada CBCG, kao i prioritete za naredni period, koji se odnose na nastavak očuvanja finansijske stabilnosti, dalje usaglašavanje regulatornog okvira sa zakonodavstvom EU i modernizaciju platnih sistema. Posebno je istaknuta posvećenost CBCG ispunjenju strateškog cilja Crne Gore – priključenju Evropskoj uniji, kroz učešće u radu deset radnih grupa za pregovaračka poglavlja, od kojih trima rukovodi (4 – Sloboda kretanja kapitala, 9 – Finansijske usluge i 17 – Ekonomska i monetarna politika). Guvernerka je informisala sagovornike i da je CBCG nedavno predala Evropskom savjetu za plaćanja (EPC) formalni zahtjev za pridruživanje Crne Gore Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA).

Na sastanku je konstatovano da je dosadašnja saradnja između Bundesbanke i CBCG bila veoma uspješna i plodonosna. Uz zahvalnost na saradnji i kontinuiranoj podršci koju Bundesbanka pruža CBCG, guvernerka je istakla značaj jačanja međunarodnog partnerstva i dijaloga.

- Međunarodna tehnička saradnja je glavni instrument razmjene znanja i iskustava između centralnih banaka, a saradnja sa Bundesbankom, kao jednom od najrazvijenih centralnih banaka Evrope i svijeta, za CBCG je izuzetno značajna, naročito u kontekstu ubrzanih priprema za članstvo u EU - kazala je guvernerka.

U ovom segmentu je posebno značajan regionalni IPA projekat Program jačanja kapaciteta centralnih banaka Zapadnog Balkana sa ciljem njihove integracije u Evropski sistem centralnih banaka (ESCB), čija je druga faza implementacije u toku. Kao koordinator projekta, Bundesbanka, zajedno sa partnerskim centralnim bankama ESCB-a, organizuje intenzivne regionalne programe radionica na ključne teme iz oblasti centralnog bankarstva i omogućava direktnu bilateralnu saradnju učesnica projekta.

Obje institucije su potvrdile spremnost za nastavak saradnje i zajednički angažman na daljem unapređenju kapaciteta CBCG u cilju dostizanja najviših standarda u centralnom bankarstvu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.07.2024.  |  Finansije

EU potvrdila: Uvodimo visoke carine Kinezima, odmah stupaju na snagu

Evropska komisija potvrdila je ono što se najavljivalo već neko vreme - Evropska unija uvodi visoke carine na električna vozila proizvedena u Kini, a odluka na snagu stupa već sutra (5. jula). Euronews navodi da se radi o izuzetno značajnoj odluci koja će redefinisani odnose Evropske unije i Kine te će gotovo sigurno izazvati osvetničke mere usmjerene protiv evropskih proizvođača automobila i drugih vozila. Kinezi "zatrpali"

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.