NavMenu

Ponovo raspisan tender za sanaciju drumsko-pešačkog mosta preko Lepenice u Kragujevcu

Izvor: eKapija Petak, 10.05.2024. 09:37
Komentari
Podeli
(Foto: Screenshot)
Gradska uprava za razvoj i investicije Kragujevca ponovo je raspisala javnu nabavku za sanaciju drumsko-pešačog mosta preko Lepenice na ulazu u FAS. Kako se navodi, kao i u prethodno raspisanom tenderu, reč je o mostu kod "Šest topola" preko Lepenice, odnosno na ulazu u fabrički kompleks FAS-a.

- Na lokaciji se nalaze dva mosta, jedan pored drugog. Jedan AB drumski i čelični pešački sa betonskom kolovoznom pločom. Oba mosta su kontinualna, raspona 23,50+28,20+23,50m. Nakon 60 godina eksploatacije, direktne izloženosti atmosferskim uticajima, postojanja defekata koji potiču iz perioda gradnje mosta i neodržavanja, na drumsko-pešačkom mostu preko Lepenice u Kragujevcu pojavila su se brojna oštećenja. Kako je most izveden iz dve nezavisne konstrukcije, jedna čelična a druga armirano-betonska, analiza stanja i sanaciono rešenje su u okviru ovog projekta prikazani kao odvojene celine, pri čemu je uziman u obzir njihov međusobni uticaj u smislu faza i tehnologije izvođenja radova - ukazuje se u tehničkoj dokumentaciji koja je gotovo ista kao i u prethodno rasipsanom tenderu.

Osnovni problem, kako se podseća, koji je doveo do značajnih oštećenja AB konstrukcije drumsko-pešačkog mosta i čelične konstrukcije sa AB kolovozonom pločom pešačkog mosta je odvođenje atmosferske vode sa gornje površine.

- Na kolovoznoj ploči drumsko-pešačkog mosta postoji šest slivnih rešetki, ispod kojih nisu ugrađene cevi za odvod vode sa kolovoza, tako da se sva voda sa gornje površine oba mosta preko slivnika i preko pešačkih konzola sliva direktno na donju površinu ploče, podužne i poprečne AB nosače. Ovo, u kombinaciji sa prisustvom soli za odmrzavanje, nedovoljna debljina zaštitnog sloja, gusto postavljenom armaturom, nedovoljno kompaktiranim betonom i neodržavanjem zaštitnih premaza, uzrokovali su koroziju armature na većini elemenata noseće mostovske konstrukcije, pucanje i otpadanje zaštitnog sloja betona i koroziju glavnih čeličnih nosača. Najintenzivnija oštećenja su registrovana na krajnjim podužnim AB nosačima drumsko-pešačkog i montažnim AB pločama pešačkog mosta - ističe se u dokumentaciji.

Kako bi se omogućio nesmetan pešački saobraćaj, izvođenje radova je podeljeno u dve faze. U prvoj fazi će se sanirati pešački most (dok će se drumski koristiti za saobraćaj), a u drugoj, nakon puštanja pešačkog mosta u upotrebu, radiće se sanacija drumskog mosta.

U okviru planirane sanacije mosta, između ostalog, predviđena je zamena ležišta glavnih čeličnih nosača na obalnim i rečnim stubovima, čišćenje čelične konstrukcije od korozije i postojećeg zaštitnog premaza, lokalno ojačanje glavnih čeličnih nosača dodatnim limovim, izvođenje novog antikorozionog premaza na kompletnoj čeličnoj konstrukciji mosta, zamena ležišta, betoniranje nove AB ploče i njeno sprezanje sa glavnim čeličnim nosačima, ugradnja dilatacionih sprava.

Rok za dostavljanje ponuda je 3. jun.

Više detalja može se naći OVDE.

Tender za ovaj posao prethodno je bio raspisan početkom ove godine.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.07.2024.  |  Građevina

Beograd u tri godine planira da uloži 87,2 mil EUR u Linijski park

Grad Beograd planira da do kraja ove i u naredne dve godine uloži 10,2 milijarde dinara, odnosno oko 87,2 mil EUR u Linijski park. Naime, kako se vidi u Odluci o budžetu Beograda za 2024. godinu koji su nedavno usvojili gradski odbornici, predviđeno je da grad do kraja ove godine izdvoji više do milijardu dinara za Linijski park, dok se u 2025. godini planira još 3,7 milijardi, a 2026. za te namene projektovano je 5,5 milijardi dinara.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.