NavMenu

Počela izgradnja železničke obilaznice oko Niša

Izvor: RTS Subota, 06.07.2024. 11:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lukasz Szwaj/shutterstock.com)Ilustracija
Počela je izgradnja železničke obilaznice oko Niša, koja je deo projekta modernizacije i rekonstrukcije pruge Niš - Dimitrovgrad, na trasi železničkog Koridora 10. Biće duga 22 kilometra, a projekat obuhvata radove na severnoj obilaznici oko grada Niša, izgradnju jednokolosečne elektrificirane pruge i elektrifikaciju deonice Crveni krst - veza sa obilaznicom (Pantelej).

Izgradnja se planira od stanice Niš-Ranžirna do stanice Sićevo, u koridoru sa autoputem Niš-Dimitrovgrad. Severna železnička obilaznica oko Niša obuhvata izgradnju nove jednokolosečne elektrificirane pruge, koja će biti osposobljena za brzinu vozova do 120 kilometara na sat.

Infrastruktura železnice Srbije potpisala je ugovor o izgradnji obilaznice sa firmom Extra Auto Transport, kao vodećim članom konzorcijuma.

Vrednost ugovora iznosi 153,6 mil EUR, a rok za izvođenje radova je 1.035 dana.

Generalna direktorka Infrastrukture železnice Srbije Jelena Tanasković istakla je da će izgradnjom železničke obilaznice oko Niša biti rešeno pitanje niškog železnčkog čvora i da vozovi više neće prolaziti kroz centar grada, kao i da će bezbednost saobraćaja biti podignuta na viši nivo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je EU na novčanoj pomoći za taj projekat koja čine 21%.

Istakao je da će se, kada budemo imali brzu prugu od Beograda do Niša, mnogo brže putovati prema Grčkoj i Turskoj:

- Putovaće se železnicom od Beograda do Niša sat i 40 minuta, a od Budimpešte do Niša samo četiri i po sata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.07.2024.  |  Finansije

EU potvrdila: Uvodimo visoke carine Kinezima, odmah stupaju na snagu

Evropska komisija potvrdila je ono što se najavljivalo već neko vreme - Evropska unija uvodi visoke carine na električna vozila proizvedena u Kini, a odluka na snagu stupa već sutra (5. jula). Euronews navodi da se radi o izuzetno značajnoj odluci koja će redefinisani odnose Evropske unije i Kine te će gotovo sigurno izazvati osvetničke mere usmjerene protiv evropskih proizvođača automobila i drugih vozila. Kinezi "zatrpali"

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.