NavMenu

Da li biste probali parfem od neprodatog cveća?

Izvor: eKapija Petak, 30.08.2024. 12:39
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay / driesel)
Milioni tona komercijalnog cveća koje bi inače završilo kao otpad mogli bi biti pretvoreni u isplative sastojke za širok spektar potrošačkih proizvoda, zahvaljujući novom pilot projektu Unilevera i Univerziteta u Notingemu, prenosi portal Business Green.

Gigant u oblasti potrošačkih dobara udružio je snage sa naučnicima kako bi isprobao novi proces za ekstrakciju prirodno prisutnih sastojaka iz neželjenih biljaka u cilju stvaranja novih mirisa.

Pilot projekat - koji se sprovodi u partnerstvu sa Bridge Farm Group u Spaldingu - započeće ekstrakcijom ulja iz petunija, ruža i nevena.

Projekat će uključivati skladištenje biljaka koje Bridge Farm Group ne može prodati trgovcima u stakleniku od 60 hektara, kako bi zatim bile reciklirane u laboratoriji u visokovredne sirovine.

Tim naučnika će potom koristiti unapređeni hemijski proces koji koristi rastvarače za odvajanje jedinjenja iz čvrstog materijala - kako bi izveo ekstrakciju esencijalnih ulja iz cvetnih latica.

Unilever je saopštio da je tim kombinovao Soxhlet proces sa upotrebom ultrazvuka, koji koristi zvučne talase za razbijanje ćelijskih zidova, što rezultira bržim procesom i većim prinosima.

Ubrzani, energetski efikasan proces traje samo 20 minuta za ekstrakciju jedinjenja, što je 40% brže od tradicionalne metode, navela je kompanija.

Ovo otkriće bi moglo biti značajno, s obzirom na to da varijacije u sezonskoj potražnji i problemi sa kvalitetom mogu dovesti do toga da milioni tona biljaka završe kao otpad svake godine. Postoje i dokazi da ekstrakcija mirisa iz organskih materijala može smanjiti oslanjanje na sastojke izvedene iz petrohemikalija.

Nil Pari, šef biotehnologije u Unileveru, istakao je ogroman potencijal za stvaranje kružne ekonomije za biljke ekstrakcijom vrednih sastojaka.

- Biljke koje ne ispunjavaju standarde i dalje imaju vredne materijale sa funkcionalnim prednostima i mogle bi smanjiti naš uticaj na životnu sredinu. Pronalaženje višestrukih upotreba za otpad sa farmi je ključno za održivo nabavljanje sastojaka i proizvoda - rekao je Nil Pari.

Unilever je saopštio da, pored istraživanja kako da ekstrahuje mirise, takođe istražuje i druge mogućnosti za ekstrakciju drugih visokovrednih sastojaka kao što su složeni šećeri za negu tekstila u sredstvima za čišćenje i neutralizaciju neugodnih mirisa u proizvodima za ličnu negu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.09.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Linglongu u Zrenjaninu sutra počinje serijska proizvodnja automobilskih guma

U kineskoj fabrici Linglong u Zrenjaninu sutra će početi serijska proizvodnja automobilskih guma. Ceremoniji će, kako je najavljeno, prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i generalni direktor Linglong Tire Feng Vang i kineski ambasador u Srbiji Li Ming. Gradnja fabrike Linglonga počela je u martu 2019, a prema ranijim najavama, zaposliće 1.200 radnika i proizvoditi 13 miliona guma godišnje. Vrednost investicije veća je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.