NavMenu

Nova plastika od starih kesa - Rešenje za dve trećine plastičnog otpada

Izvor: eKapija Petak, 30.08.2024. 11:36
Komentari
Podeli

(Foto: Jozef Sowa/shutterstock.com)
Hemijski stručnjaci sa Berkli Univerziteta u Kaliforniji razvili su novi proces koji pretvara plastične kese i posude u gasove za proizvodnju nove, reciklirane plastike.

Novi hemijski proces može suštinski ispariti plastiku koja dominira u današnjem otpadu i pretvoriti je u ugljovodonične gradivne blokove za novu plastiku, objavili su naučnici, prenosi Science Daily.

Katalitički proces, razvijen na Berkli Univerzitetu u Kaliforniji jednako dobro funkcioniše sa dve dominantne vrste plastičnog otpada: polietilenom, komponentom većine jednokratnih plastičnih kesa, i polipropilenom, materijalom tvrdih plastika poput posuda za mikrotalasnu rernu do prtljaga. Takođe efikasno razgrađuje mešavinu ovih vrsta plastike.

Ako bi se proces skalirao, mogao bi doprineti stvaranju cirkularne ekonomije za mnoge vrste plastičnog otpada, gde bi se plastični otpad ponovo pretvarao u monomere korišćene za proizvodnju polimera, čime bi se smanjila potreba za fosilnim gorivima koja se koriste za proizvodnju nove plastike, tvrde naučnici.

Džon Hartvig, profesor hemije na Berkli Univerzitetu, koji je predvodio istraživanje, podseća da u svakodnevnim predmetima, od posuda za ručak do boca za deterdžent za veš i flaša za mleko, imamo ogromne količine polietilena i polipropilena.

- Ono što sada možemo da uradimo, u principu, jeste da te predmete vratimo na početni monomer putem hemijskih reakcija koje smo osmislili i koje kidaju tipično stabilne veze ugljenik-ugljenik. Time smo došli bliže nego ikad do stvaranja iste vrste cirkularnosti za polietilen i polipropilen kakvu imamo za poliestere u flašama za vodu - poručuje Hartvig.

Plastike od polietilena i polipropilena čine oko dve trećine plastičnog otpada nakon upotrebe širom sveta, podsećaju naučnici. Oko 80% završava na deponijama, spaljuje se ili jednostavno baca na ulice, često završavajući kao mikroplastika u rekama i okeanu. Ostatak se reciklira kao plastika niske vrednosti, postajući materijal za terase, saksije za cveće i viljuške.



Svet se neće odreći poliolefina

Pre dve godine, Hartvig i njegov tim osmislili su proces za razgradnju plastičnih kesa od polietilena u monomer propilen — takođe poznat kao propen — koji bi potom mogao biti ponovo korišćen za proizvodnju polipropilenskih plastika.

U novom procesu, skupi, rastvorljivi metalni katalizatori zamenjeni su jeftinijim čvrstim katalizatorima koji se obično koriste u hemijskoj industriji za procese sa kontinuiranim protokom koji ponovo koriste katalizator. Procesi sa kontinuiranim protokom mogu se skalirati kako bi obradili velike količine materijala.

Hartvig je napomenuo da se može argumentovati da bi trebalo da se odreknemo polietilena i polipropilena i koristimo samo nove cirkularne materijale.

- Ali svet to neće uraditi decenijama i decenijama. Poliolefini su jeftini i imaju dobra svojstva, pa ih svi koriste. Ljudi kažu, ako bismo mogli da osmislimo način da ih učinimo cirkularnim, to bi bila velika stvar, i to smo upravo uradili. Mogu se zamisliti komercijalna postrojenja koja bi to radila - ističe naučnik.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.09.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Linglongu u Zrenjaninu sutra počinje serijska proizvodnja automobilskih guma

U kineskoj fabrici Linglong u Zrenjaninu sutra će početi serijska proizvodnja automobilskih guma. Ceremoniji će, kako je najavljeno, prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i generalni direktor Linglong Tire Feng Vang i kineski ambasador u Srbiji Li Ming. Gradnja fabrike Linglonga počela je u martu 2019, a prema ranijim najavama, zaposliće 1.200 radnika i proizvoditi 13 miliona guma godišnje. Vrednost investicije veća je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.