NavMenu

Norveška ponudila velike površine za rudarenje na morskom dnu

Izvor: Blic Četvrtak, 27.06.2024. 11:07
Komentari
Podeli
(Foto: terimakasih/Pixabay)
Norveška je ponudila velike površine u arktičkom morskom dnu za istraživanje minerala i namerava da dodeli licence kompanijama u prvoj polovini 2025. godine, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Tako bi mogla da postane prva zemlja na svetu koja je započela komercijalno podmorsko rudarstvo u nadi da će vaditi minerale potrebne za solarne panele, vetroturbine i baterije za električne automobile.

- Svetu su potrebni minerali za zelenu tranziciju i vlada želi da istraži da li je moguće održivo vaditi minerale sa morskog dna u norveškom kontinentalnom pojasu -rekao je ministar energetike Terje Asland u saopštenju.

Preliminarne zvanične procene pokazuju, prema Vladi, značajne akumulacije metala i minerala, od bakra do minerala retkih zemalja.

U januaru je norveški parlament izglasao otvaranje oko 280.000 kvadratnih kilometara morskog dna za istraživanje minerala, koji se proteže od ostrva Jan Majen do arhipelaga Svalbard.

Vlada je ponudila površine koje pokrivaju oko 38% odobrene površine, a izabrala ih je na osnovu interesovanja u rudarskom sektoru, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Ekolozi nameravaju da osporavaju planove vlade na sudu.

Područje koje se nudi za istraživanje je "šokantno veliko" s obzirom na upozorenja naučnika o mogućem uticaju na osetljive ekosisteme, naglasio je Grinpis (Greenpeace).

Planiranom istraživanju protive se i zemlje poput Francuske i Evropskog parlamenta, pozivajući na globalni moratorijum za bolje proučavanje uticaja na organizme u dubokom moru.

Norveška vlada tvrdi da će početna faza istraživanja imati minimalan uticaj na organizme i da će kompanije morati da dobiju posebnu dozvolu za rudarenje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.07.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Prokop još čeka direktnu vezu na autoput - Raspisan novi tender za kontrolu tehničke dokumentacije za izgradnju pristupnih saobraćajnica

JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je novi tender za tehničku kontrolu dokumentacije za izgradnju saobraćajnica za pristup železničkoj stanici Prokop sa donje strane. Vrednost posla procenjena je na 2,5 miliona dinara. Prethodni tenderski postupak, raspisan krajem prošle godine obustavljen je jer nije dostavljena nijedna ponuda. Reč je o saobraćajnicama kojima se obezbeđuje direktna veza autoputa sa

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.