NavMenu

Kako da se obučete za razgovor za posao?

Izvor: Telegraf biznis Sreda, 26.06.2024. 09:12
Komentari
Podeli
(Foto: Adam Gregor/shutterstock.com)
Ono što nosite na razgovoru za posao igra važnu ulogu u prvom utisku koji ostavljate. Vaša odeća za intervju za posao može da kaže: "Ja sam profesionalac" ili može da kaže: "Nije me briga za ovaj posao", čak i ako vam je veoma stalo. Krajnji cilje je da fokus bude na vašim odgovorima i stavu, a ne na odeći koju nosite.

Potrebno je samo nekoliko sekundi da neko donese sud o tome ko ste na osnovu toga kako izgledate. Tokom intervjua za posao sva pažnja je usmerena na kandidata, tako da je prvi prvi utisak posebno važan.


Zašto je odeća važan deo intervjua za posao?

Ako niste navikli da nosite "korporativnu" odeću, izabrati pravu kombinaciju garderobe za razgovor za posao može biti izazov. Osoba ili osobe koje vas intervjuišu za posao će uzeti u obzir sve o vama kada vas ocenjuje kao potencijalnog zaposlenog. Da li izgledate kao da biste se uklopili u tim? Da li biste bili dobar predstavnik kompanije? Ova pitanja su još bitnija ako ćete raditi sa kupcima ili klijentima.

Kada birate pravu odeću za intervju, važno je da svoj izgled uskladite sa vrstom posla i formalnošću organizacije. Na primer, ako intervjuišete za poziciju u trgovini, prikladna je jednostavna, elegantna, ležerna odeća. Ako biste radili u banci, vaša odeća za intervju bi trebala da bude konzervativnija i formalnija. Istražite kompaniju i njihovu kulturu pre nego što se odlučite za odeću za intervju, tako da izgledate kao da se dobro uklapate u od momenta kada uđete na vrata.


Odeća za intervju u korporativnom okruženju

Korporativni intervju za posao, onaj na kome biste radili u kancelariji, zahteva poslovnu formalnu ili poslovnu ležernu odeću. Odeća za intervju za posao u ovim stilovima je prilično slična, sa malim, ali bitnim razlikama.

Odeća za ono što bi se nazvalo biznis formal intervju za posao, je najkonzervativnija i najformalnija. I muškarci i žene treba da nose odelo, sa košuljom na kopčanje i kožnim cipelama (poput oksfordskih cipela ili brogova ili niskih potpetica za žene. Žene imaju opciju da obuku odelo sa suknjom do kolena ili pantalonama. Ponekad se suknja do kolena smatra "profesionalnijim" oblačenjem u konzervativnim oblastima poput prava. Muškarci treba da nose kravatu i običnu košulju. Držite se neutralnih materijala u teget, sivoj i braon boji za svoje odelo, sa aksesoarima svedenim na minimum.


Biznis ležerni stil

Takozvana, biznis ležerna odeća za intervju za posao je nešto opuštenija od poslovnog formalnog. Za muškarce, to je košulja, pantalone po meri i kožne cipele, sako nije potreban. Polo majica i pantalone sa blejzerom su takođe dobar izbor. Ženski stil uključuje pantalone, suknje ili haljine srednje dužine i košulje i bluze dugih rukava.

Iako je ovaj kodeks oblačenja malo opušteniji, nije dovoljno opušten za previše usku garderobu jarkih boja. I dalje bi se trebalo držati konzervativeg pristupa kada su su pitanju garderoba, cipele, boje i aksesoarima.


Intervju u startap kompaniji

Odeća za intervju u startapu može biti opuštenija od one u tipičnom korporativnom okruženju. Ovakve kompanije imaju tendenciju da imaju moderniji i opušteniji stav prema oblačenju, tako da bi bila prikladna poslovna, ležerna ili elegantno-ležerna odeća.

Za intervju za posao u startap kompaniji, možete se odlučiti za profesionalni izgled sa nekim modernim elementima. Uparite krojene farmerke tamne boje sa košuljom ili bluzom na kopčanje u komplementarnoj boji ili dezenu. Upotpunite odeću udobnim, ali modernim cipelama, kao što su mokasine, ravne cipele ili elegantne patike. Nosite blejzer ako smatrate da je vaša odeća previše ležerna. Koristite aksesoare da date lični pečat, bilo da je u pitanju sat, efektni nakit ili dizajnerska torba.


Odeća za ležerniji intervju

Za ležerniji intervju za posao u startapu, razmislite o opuštenom, ali urednom ansamblu ležerne odeće. Odlučite se za pantalone ili tamne farmerke uparene sa košuljom ili bluzom na dugmad. Izaberite obuću kao što su mokasinke, gratke čizme ili patike – cipele koje su udobne i pokazuju osećaj za stil. Koristite aksesoare da biste preneli jedinstvenost svoje ličnosti i ukusa. Opet, pre nego što se odlučite za odeću, istražite kompaniju da biste bili sigurni da se vaš izgled uklapa u kulturu kompanije.


Šta obući za onlajn intervju?

Kada se oblačite za intervju putem interneta, namera je i dalje da izgledate profesionalno i uglađeno. Oduprite se iskušenju da se samo uredno oblačite od struka naviše. Ako se obučete kao što biste za intervju uživo, ovo vam može pomoći uđete u pravi mentalni prostor. Plus postoji šansa da ćete morati da ustanete tokom intervjua.

Kada se oblačite za onlajn intervju, uradite isto istraživanje kao da intervjuišete uživo. Imajte na umu kako se sakoi i košulje mogu zgužvati dok sedite i izbegavajte da nosite dezene koji na kameri izgledaju iskrivljeno. Možete proveriti kako izgledate tako što ćete testirati svoju kameru pre nego što se intervju počne.

Uzmite u obzir i svoju pozadinu tokom ove vrste intervjua. Ne želite iza sebe ništa što ometa, niti da imate uključene filtere, jer to može odvući pažnju od vas.


Kako da izaberete pavi stil?

Ako ste nesigurno u svoj izbor garderobe za intervju ovo vas može učini nervoznijim više nego što je potrebno. Da biste se osećali samopouzdano u izboru odeće istražite veb stranicu i društvene mreže da biste stekli osećaj za kulturu njihove kompanije i šta njihovo osoblje obično nosi. Dajte prednost udobnosti, posebno kada je reč o odeći za letnje intervjue, a da i dalje izgledate profesionalno. Uverite se da vaša odeća nema rupa i da nije izgužvana, ne nosite farmerke sa poderotinama ili ukrasima.

Ako uspete da se obučete na sličan način kao zaposleni u organizaciji, to može da pomogne menadžeru za zapošljavanje da vas vizualizuje u timu. Takođe će vam pomoći da osećate samopouzdanje tako da možete u potpunosti da se usredsredite na svog sagovornika i njegova pitanja.

Odabir prave odeće za intervju važan je korak u stvaranju dobrog prvog utiska na potencijalnog poslodavca. Koju god odeću da izaberete, uverite se da je čista, da dobro stoji, da je ispeglana i da ne ometa onoga ko vas intervjuiše. Osećati se udobno i samopouzdano – i izgledati uglađeno i profesionalno – veliki je deo onoga kako pokazujete da ćete biti dobar dodatak timu, piše seek.com.au.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.06.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije, Turizam, sport, kultura

U susret budžetu Beograda za 2024: Dosta novca za metro, Bulevar patrijarha Pavla, Linijski park, Muzej grada - U ovoj godini bez izdvajanja za pešački most kod Ade, pristupne veze Prokopu, biciklističke staze u centru...

Zbog raspuštanja Skupštine grada i formiranja Privremenog organa Beograda, koji je prestonicu vodio od kraja oktobra prošle godine, glavni grad 2023. nije usvojio budžet za predstojeću godinu, što se u redovnim okolnostima čini na sednici gradskog parlamenta krajem kalendarske godine. Uvođenje "privremenog režima" u gradu, potom održavanje jednih, pa potom i još jednih izbora dovelo je do toga da se bužet Beograda razmatra, pretresa

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.