NavMenu

Nišlija osmislio startap koji pomaže muzičarima

Izvor: Forbes Srbija Nedelja, 16.06.2024. 13:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stokkete/shutterstock.com)Ilustracija
U svetu klasične muzike solisti se susreću sa jedinstvenim problemom - gde i kako mogu da pronađu orkestarsku pratnju kada se pripremaju i vežbaju za nastup. Razvoj tehnologija pružio je neke mogućnosti, poput vežbanja uz nasnimljene audio snimke orkestara, međutim, takve prakse nisu baš najbolje rešenje.

Razlog je jednostavan - audio snimci su "fiksirani" kada je reč o tempu. Za razliku od pop muzike, u kojoj je tempo stabilan od početka do kraja, u klasičnoj muzici svako izvođenje, uvek podrazumeva različite varijacije tempa (brži i sporiji tempo, pauze, dahovi).

Tako je tridesetjednogodišnji Stefan Sretić, koji predaje na katedri za klavir na Fakultetu umetnosti u Nišu, našao rešenje. Zajedno sa svojim kolegama i prijateljima, osmislio je model koji pokreće veštačka inteligencija kako bi omogućio solistima da vežbaju uz orkestarsku pratnju bilo kada i bilo gde.

Ideja za pokretanje startapa je, kaže, proizašla iz ličnog iskustva, ali i iskustva prijatelja Andrije, inače kreativnog direktora njihove firme, jer su u praksi uvideli da je organizovanje proba sa klavirskim i orkestarskim pratnjama ozbiljan problem.

- Problemi klasičnih muzičara su isti kao i pre 400 godina, što nas je navelo da tražimo savremeno rešenje. Tako smo sredinom prošle godine osnovali PocketSymphony sa ciljem da iskoristimo prednosti moderne tehnologije kako bismo rešili poteškoće - ističe Stefan.

A kako veštačka inteligencija kreira orkestar? Jednostavno. Interpretaciju soliste "sluša" putem mikrofona, koristi duboko učenje i analizu zvuka kao mehanizam za praćenje tempa živog izvođača.

- U realnom vremenu reprodukuje orkestarsku pratnju koristeći unapred programirane virtuelne instrumente, koji se prilagođavaju izvođenju soliste. Tehnologija se oslanja na napredne modele mašinskog učenja, konvolucijske neuronske mreže za obradu zvuka i specijalizovane algoritme za tempo detekciju i sinhronizaciju - objašnjava on.

Ovo rešenje može da se primeni i u edukativne svrhe u muzičkim školama i na akademijama, a može služiti i operskim kućama za pripreme solista, čime se olakšavaju muzičke probe i nastupi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.07.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U centru Vrnjačke Banje gradiće se podzemna garaža - Opština traži koncesionara na 30 godina

Opština Vrnjačka Banja traži koncesionara za projektovanje, finansiranje, izgradnju i upravljanje podzemnom garažom za period od 30 godina. Procenjena vrednost je nešto više od 2 milijarde dinara, bez PDV-a (oko 17,4 mil EUR). Kriterijumi za izbor uključuju validne dozvole, ekonomski i finansijski kapacitet, tehničku i profesionalnu sposobnost, dok je kriterijum za dodelu najviša ponuđena koncesiona naknada. Rok za podnošenje ponuda

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.