NavMenu

Sokolske kolibe podno vrha Rožnja - Mesto za uživanje u ruži vetrova s pogledom na obronke planina (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.06.2024. 12:15
Komentari
Podeli
(Foto: Bojan Marinković)
Ispod vrha Rožnja, na Sokolskim planinama, nalazi se imanje Sokolske kolibe, nastalo s ciljem očuvanja starih, gotovo izumrlih vrsta i rasa domaćih životinja. Ovde su dom našli brdski konji, balkanski magarci, psi tornjaci, karakačanska i vitoroga ovca, balkanske koze.

To je mesto netaknute prirode, u divljini koja osvaka srca zaljubljenika u šumu. Ovde se uživa u čistom vazduhu, zahvaljujući ruži vetrova, dok pogled "puca" preko obronaka planina.

Da je mnogo onih koji cene ovu datu lepotu, dokaz je što je ovo imanje postalo turističko mesto, ali za one odabrane, koji uživaju u vožnji brdskim putevima. Ono od 2020. prima posetioce vikendom, a drugim danima uz kontakt sa vlasnikom imanja. Ovde možete da se smestite u nekoj od koliba, da uživate u domaćoj pastirskoj hrani i da se okrepite izvorskom vodom ili, između ostalih pića u ponudi, i domaćom rakijom i vinom.

Priču o Sokolskim kolibama započeo je doktor veterine iz obližnjeg sela Pecka, Igor Rabat, koji za eKapiju kaže da su gosti uglavnom iz većih gradova Srbije - porodice, planinari, ljubitelji prirode, veterinari, a sve češće dolaze i stranci.

- Planovi su da se završi objekat verande za ručavanje, možda još jedna koliba za smeštaj i da se proba sa proizvodnjom mleka i sira od životinja na imanju - kaže naš sagovornik.

Kada dođete do ovog imanja, pogled će vam se pružiti preko široke livade na obronke u daljini koji se spajaju sa nebom. Ugledaćete mnogobrojne terasice, koje su zapravo vidikovci sa kojih možete da vidite Avalu, Beograd, Obrenovac. Tu su i ležaljke, ali i etno restoran, iz koga se pruža fantastičan pogled, koji upotpunjuje ambijent. Obavezno mesto za fotografisanje je ljuljaška.

Jedna od terasa - vidikovaca (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Jedna od terasa - vidikovaca

Baš ovde društvo je doveo i Marko Matić, ljubitelj terenske vožnje ("off road"). Kako kaže, u Sokolske kolibe je prvi put došao ubrzo nakon otvaranja, upravo sa ciljem da vidi autohtone rase domaćih životinja.

- Saznanje da postoji ovakvo mesto me obradovalo, iako živim na selu i svakodnevno sam u kontaktu sa životinjama, ostao sam oduševljen time što će genetski kod tih retkih starih rasa ostati sačuvan. Jedna nesvakidašnja riznica naše Srbije - navodi sagovornik eKapije.

Dodaje da je čest gost, ali i da nikada ne dolazi sam, jer uvek povede nekoga od svojih prijatelja da vide lepotu i da uživaju u hrani koja se služi u, kako kaže, restoranu sa najlepšim pogledom u Srbiji.

Tako je bilo i ovaj put. Sa Markom je u posetu Sokolskim kolibama došla i Željana Hecl iz Beograda.

- Sokolske kolibe su mi se svidele zato što su pozicionirane tako da je sam put do njih malo nepristupačan, ali to ne umanjuje uživanje, jer je priroda toliko divna. Kada stignete, dočeka vas prijatna atmosfera, okruženi ste raznim domaćim životinjama koje slobodno šetaju na velikom prostranstvu. Pogled nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a ceo kompleks je urađen u etno stilu, što daje posebnu toplinu ovom imanju. Za hranu smo čuli da je potrebno da se poruči ranije, zato što domaćinstvo sprema samo svežu hranu, tako da se ništa ne baca. Hrana je bila izvrsna, a i osoblje jako uslužno i prijatno.

Etno restoran (Foto: Bojan Marinković)Etno restoran

Naša sagovornica dodaje da bi Sokolske kolibe preporučila pre svega zbog prirode i okruženja:

- Smatram da je ovo pravi izbor za ljude koji imaju porodicu, za one koji vole prirodu, a svakako nisu za nekoga ko bi došao samo na ručak, jer imaju mnogo toga da ponude, pa je zadržavanje neminovno. Sjajan ambijent da se čovek odmori od brzog života i da se "napuni" pozitivnom energijom.

Kao neko ko dolazi iz sela Korenita, između Loznce i Krupnja, i ko veoma dobro poznaje svoj kraj, Marko Matić je imao i preporuku za posetioce, šta još mogu da vide:

- Zapadna Srbija je najlepši deo naše zemlje i kojim god putem da krenete i gde god da pođete nećete pogrešiti, lepota je svuda oko nas. U blizini Sokolskih koliba je manastir posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom, urađen u ruskom stilu, kao i manastir Soko, posvećen vladiki Nikolaju Velimiroviću. Moja preporuka za one malo fizički spremnije je da ova dva manastira od koliba posete idući peške, jer će tako uživati u vidikovcima, ruži vetrova i izvorima hladne vode.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Sokolske kolibe
Sokolske kolibe Pecka Rožanj Osečina
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.07.2024.  |  Energija

Nova ograničenja za kupce-proizvođače od danas na snazi

Nova pravila za kupce proizvođače električne energije važe od danas 1. jula, te za za status prozjumera mogu aplicirati domaćinstva za elektrane na krovu snage 10,8 kW, odnosno ostali kupci proizvođači u koje spada kompletna industrija i drugi privredni subjekt mogu aplicirati za elektrane do 150 kW. Prelazni period koji je podrazumevao ograničenja za prozjumere za pravna lica do 5 MW prestao je da važi danas, ali svi koji su proceduru

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.