NavMenu

Šta je pet srpskih inovatora naučilo u Cirihu?

Izvor: Forbes Srbija Petak, 07.06.2024. 11:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rawpixel.com/shutterstock.com)Ilustracija
Investiranje u startap je izuzetno kompleksan proces. Iz tog razloga, veoma je teško doći do novca i do samih investitora. Različita testiranja i njihova odluka da zapravo ulože u neki startap je nešto što traje i potrebno je da taj startap i ideja ispunjavaju mnogo uslova. Sa te strane, izuzetno je teško naći investiciju i pružiti ono što investitor hoće, a to je naravno zarada, profit u budućnosti, priča Milan Đekić iz startapa Sezonal, koji je je orijentisan na sezonske poslove, dok posmatra prezentacije svojih kolega iz Srbije, koji su imali priliku da prošle nedelje posete Švajcarsku i predstave proizvode i ideje.

Kaže da je dobra povratna informcija ne samo od pojedinačnih investitora i venture fondova već i od publike i komisije koja je pratila prezentacije pet srpskih startapa u Cirihu.

Oni su u okviru Raising Starts programa učestvovali na događaju Swiss Serbian Startup Night. Događaj je organizovao Naučno-tehnološki park Beograd u okviru projekta "Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova", uz podršku Vlade Švajcarske.

U okviru istog događaja, zajedno sa predstavnicima medija, učestvovali su i na jednoj od najznačajnijih konferencija za startape i inovacije u Bernu, koja okuplja predstavnike startap zajednice, investicione fondove i korporacije, kao i predstavnike potencijalnih klijenata - Startup Days.

Srpski startapi - Collabwriting, ZenHire, RalphAI, Pocket Symphony i Sezonal - imali su priliku da tokom tri minuta "kupe" pažnju ulagača.

- Susret s investitorima je nešto što nas samo oplemenjuje i daje nam vetar u leđa, ali i povratnu informaciju iz prve ruke od ljudi koji su obrnuli ozbiljne investicije i kojima su kroz ruke prošli milioni. Njihovo mišljenje ne možemo da dobijemo tek tako, niti svakog dana, tako da je to nešto što je nama zlata vredno i nešto što nas pokreće da u budućnosti još više unapredimo proizvod i prezentacije investitorima - ističe Milan.

Sagovornik portala Forbes dodaje da težak put do investicije za razvoj poslovanja ne treba da obeshrabri one koji se odlučuju da pokrenu nešto novo i inovativno, jer je danas investitora sve više, a startapi su nešto što postaje izuzetno zanimljiva niša za ulaganje.

- Sami startapi mogu biti veoma skalabilni i mogu višestruko da napreduju i donesu zaradu. S te strane, kada se investitor odluči da uloži u neki startap, tu je rizik izuzetno smanjen. Kada uđe u startap, to je onda zaista signal i pokazatelj da je taj startap na dobrom putu i da itekako ima potencijal za rast i za dalje investicije - kaže Milan.

Posebnu važnost pridaje i finansijskoj i mentorskoj podršci koju na ovaj način može da dobije od investitora i fondova koji u njima vide dobru šansu za ulaganje.

Sandra Iđoški izvršna direktorka i suosnivač startapa Collabwriting koji sarađuje sa više ekstenzija za napredno onlajn pretraživanje kaže za Forbes Srbija da joj je prisustvo na događaju pomoglo da se poveže sa brojnim investitorima, ali i mentorima.

- Glavni razlog zbog koga sam se odlučila na učešće jeste lansiranje timske verzije našeg proizvoda i istraživanje novih tržišta. U isto vreme se trudimo da naučimo od drugih šta je njima pomoglo u daljem skaliranju - navodi Sandra.

Ona kaže da je najvažnije početi od problema i prvo pričati sa ljudima za koje verujete da su vam ciljna grupa.

- Kada imate tu početnu validaciju, projekti podrške i ranog razvoja mogu da budu dobra napredna stanica. Mi smo učestvovali u programima Raising Starts i Smart Start, ali ima ih još. Za nas su ovi programi bili super način da se povežemo sa mentorima, startapima, ali i da dobijemo pomoć u prvim koracima koje smo kao kompanija pravili - zaključuje Sandra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.07.2024.  |  Energija

Nova ograničenja za kupce-proizvođače od danas na snazi

Nova pravila za kupce proizvođače električne energije važe od danas 1. jula, te za za status prozjumera mogu aplicirati domaćinstva za elektrane na krovu snage 10,8 kW, odnosno ostali kupci proizvođači u koje spada kompletna industrija i drugi privredni subjekt mogu aplicirati za elektrane do 150 kW. Prelazni period koji je podrazumevao ograničenja za prozjumere za pravna lica do 5 MW prestao je da važi danas, ali svi koji su proceduru

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.