NavMenu

Delovi Beograda grejaće se na geotermalnu energiju - Beogradske elektrane naručuju dodatna istraživanja na tri lokacije

Izvor: eKapija Utorak, 04.06.2024. 10:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)Ilustracija
JKP Beogradske elektrane raspisale su tender za fazu tri naučne studije geotermalnog potencijala podzemnih vodnih resursa na teritoriji toplana i kotlarnica u sastavu ovog preduzeća.

U prethodnom periodu, u fazi jedan, sagledana je perspektivnost eksploatacije geotermalnih resursa na dvadeset dve odabrane toplane i kotlarnice shodno procenjenoj dubini zaleganja geotermalnih rezervoara, temperaturi i procenjenim količinama geotermalnih voda. U analizu su bile uključene i lokacije predviđene za izgradnju novih toplana, a kako se navodi, od ukupnog broja analiziranih lokacija, tri lokacije su odabrane kao najperspektivnije za izvođenje detaljnih istraživanja sa krajnjim ciljem definisanja lokacije i uslova za izvođenje prve geotermalne istražne bušotine

Detaljna istraživanja u okviru faze dva, izvedena su na lokacijama: TO Batajnica, TO Borča i TO Dunav. Na sve tri lokacije, kako piše u tenderskoj dokumentacji, procenjena je potencijalnost uslova eksploatacije geotermalnih resursa u energetskom, tehničko-tehnološkom i ekonomskom smislu.

- Rezultat detaljnih i po obimu multidisciplinarnih istraživanja je konceptualni prognozni model eksploatacije geotermalnih resursa - navodi se u tehničkoj specifikaciji.

U fazi tri, kako se navodi, nophodno je izvršiti verifikaciju, rekalibraciju i noveliranje konceptualnog prognoznog modela eksploatacije geotermalnih resursa. S tim u vezi, neophodno je obuhvatanje, prikupljanje, obrada i interpretacija velikog broja podataka na terenu, odnosno organizovanje i uspostavljanje terenskih istraživačkih aktivnosti primenom odgovarajućih terenskih i laboratorijskih metoda.

- Prikupljene podatke neophodno je analizirati sa aspekta interpretacije geotermalnih uslova i geološke građe dela terena na kome se istraživanja izvode - piše.

Rok za prijavu na tender je 24. jun, a detaljnije pogledajte OVDE.

Inače, u martu ove godine je Vanja Vukić, direktor Beogradskih toplana izjavio da JKP Beogradske elektrane sa Rudarsko geološkim fakultetom rade ispitivanje geotermalnih resursa na lokacijama beogradskih toplana i preliminarni rezultati su pokazali da na nekoliko lokacija postoji mogućnost korišćenja geotermala kao energenta, pa je namera da se u budućnosti primeni u toplanama Borča, Batajnica i Dunav.

I. Ž.
toplana Dunav Beograd
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.07.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U centru Vrnjačke Banje gradiće se podzemna garaža - Opština traži koncesionara na 30 godina

Opština Vrnjačka Banja traži koncesionara za projektovanje, finansiranje, izgradnju i upravljanje podzemnom garažom za period od 30 godina. Procenjena vrednost je nešto više od 2 milijarde dinara, bez PDV-a (oko 17,4 mil EUR). Kriterijumi za izbor uključuju validne dozvole, ekonomski i finansijski kapacitet, tehničku i profesionalnu sposobnost, dok je kriterijum za dodelu najviša ponuđena koncesiona naknada. Rok za podnošenje ponuda

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.