NavMenu

Poljoprivrednici najavili protest ispred opštine u Leskovcu zbog niskih cena i uvoza povrća

Izvor: Jugmedia Ponedeljak, 13.05.2024. 15:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dinesh Valke/flickr.com)Ilustracija
Izrevoltirani zbog niskih cena, nekontrolisanog uvoza i nemogućnosti da izvezu svoje proizvode, poljoprivredni proizvođači iz okoline Leskovca najavili su 22. maja protest ispred sedišta grada, gde će se okupiti u 11 sati.

Dalibor Kocić, organizator i inicijator tog protesta iz Svirca objasnio je za JuGmediu šta je aktuelni problem i istakao da je preko 500 ljudi već potvrdilo dolazak na ovaj skup.

- Problem je nekontrolisani uvoz do pre neki dan i pritom neuzimanje naših marketa naše robe. Do skoro su uzimali makedonski kupus, krastavac, paradajz. Isto i iz Albanije, maltene sve što je sa strane je bolje nego naša roba. Ne znam zbog čega - priča on.

Kako navodi, snizili su cene toliko da "ne mogu da izvuku ni ulog" i da nemaju čemu da se nadaju:

- Prvo je bio problem sa salatom, ali to smo prećutali. Sada je kupus. Nešto smo prodali po 15-20 dinara, sada smo spustili na 10. Krastavac kad nam je stigao, umesto da prodajemo po nekoj normalnoj ceni, to je 20 dinara. Ako ja nemam sa dva hektara proizvodnje da preživim, onda ne znam čemu sve ovo.

Kocić, čija se porodica izdržava od ovog posla, rešenje vidi u tome da im država obezbedi tržište za izvoz te robe.

- Mislim da bi naša država mogla malo da obrati pažnju na to, da malo pritisne i markete da kupuju našu robu. Zašto bi kupovali drugu robu. I da imamo neku određenu cenu. Ne želimo da prodajemo kupus po 100 dinara kao što se prodavao makedonski i albanski. Pokušaćemo da utičemo na državu da nam pomogne, da možemo da izvezemo tu robu, pretpostavljam da mogu da nađu negde tržište, jer sad nam dolazi paradajz gde je glavna proizvodnja na jugu i u celoj Srbiji i ako tu puknemo, neće da nam bude dobro - dodaje i naglašava da su već zaduženi u bankama i poljoprivrednim apotekama.

Na pitanje novinara JuGmedie da li su se za protest odlučili vođeni time da je 2021. godine slična situacija bila zbog paradajza, a jedan od istaknutih demonstranata je takođe iz Svirca, on kaže da se ovoga puta nadaju drugačijem ishodu, s obzirom da tada, kako je rekao, Ministarstvo nije ispunilo svoje obećanje.:

- Obećali su nam gradnju distributivnog centra, grad je obezbedio parcelu, doveo struju, ali Ministarstvo nije uplatilo svojih 80%. Sada ćemo da budemo istrajni. Izlazimo 22. maja sa našim spiskom. Ako nam ne ispune, ići ćemo dalje. Nije samo Leskovac u pitanju. Zovu nas i iz drugih gradova. Seljak ne može više da izdrži ovako. Ulaganja su velika, podigli smo plastenike i sad treba da ih batalimo. Ja imam 40 godina, gde sad da idem da radim u ovim godinama.

Zaključuje da očekuju obraćanje gradonačelnika Gorana Cvetanovića, te da nemaju ništa protiv njega jer je u pomenutoj situaciji, dodaje, Grad ispunio obećanje, ali Ministarstvo poljoprivrede nije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.07.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Dodeljen ugovor za kupovinu 150 autobusa - Ukupna vrednost veća od procenjene za oko 256 miliona dinara bez PDV-a

Ugovor na tenderu koji je GSP raspisao za kupovinu 100 zglobnih i 50 solo autobusa zvanično je i dodeljen jedinim ponuđačima koji su su se javili u okviru te nabavke i to po ceni koja je veća u odnosu na onu koja je bila procenjena kada je tender raspisan. Posao za sto zglobnih autobusa dobila je grupa ponuđača koju čine turski BMC, M. P. N. promet doo Beograd i Erste leasing doo Beograd po ceni od 48,1 mil EUR bez PDV-a, odnosno 57,7

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.