NavMenu

Počinje eksproprijacija za gradnju pruge od Zemun polja do budućeg Nacionalnog stadiona

Izvor: eKapija Utorak, 19.03.2024. 14:32
Komentari
Podeli
(Foto: Urbanistički zavod Beograda/ Plan generalne regulacije)
Vlada Srbije donela je rešenje kojim je utvrdila javni interes za eksproprijaciju, odnosno administrativni prenos nepokretnosti, nepotpunu eksproprijaciju nepokretnosti - ustanovljavanjem prava službenosti prolaza i prava zakupa najviše do tri godine, kao i privremeno zauzeće nepokretnosti, u cilju izgradnje železničke pruge od Zemunskog polja do reke Save - etapa I: deonica Zemunsko polje - Nacionalni stadion.

Reč je o nepokretnostima u KO Zemun polje, KO Surčin i KO Dobanovci, a u skladu sa Planom generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu.

Za korisnika eksproprijacije određena je Republika Srbija.

Podsetimo, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će izgradnja pruge od Zemun polja do budućeg Nacionalnog stadiona, duge 18 kilometara, početi ove godine u okviru priprema za Ekspo 2027.


Granicom PGR-a železničke pruge Zemunsko polje-Nacionalni stadion obuhvaćena je trasa železničke pruge od Zemunskog polje, preko aerodroma i dalje ka naselju Surčin-Surčinskoj ulici, odnosno ka Nacionalnom stadionu i kasnije kroz područje opštine Surčin ka Obrenovcu.

Pruga je planirana kao dvokolosečna, elektrificirana i opremljena savremenim SS i TT uređajima, sa službenim mestima za potrebe putnika: stajalište Singidunum, stajalište Aerodrom, stajalište Surčin i železnička stanica Nacionalni stadion. Pruga se planira za putnički saobraćaj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.07.2024.  |  Energija

Nova ograničenja za kupce-proizvođače od danas na snazi

Nova pravila za kupce proizvođače električne energije važe od danas 1. jula, te za za status prozjumera mogu aplicirati domaćinstva za elektrane na krovu snage 10,8 kW, odnosno ostali kupci proizvođači u koje spada kompletna industrija i drugi privredni subjekt mogu aplicirati za elektrane do 150 kW. Prelazni period koji je podrazumevao ograničenja za prozjumere za pravna lica do 5 MW prestao je da važi danas, ali svi koji su proceduru

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.