NavMenu

Srbija će u naredne tri godine predsedavati Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju

Izvor: eKapija Petak, 08.03.2024. 09:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: whiteMocca/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija će u naredne tri godine biti predsedavajući Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju (GPAI), i to u prvoj i trećoj godini pomoćni predsedavajući, a u drugoj godini glavni predsedavajući, saopštila je Služba predsednika za saradnju s medijima.

- Teško je dovoljno naglasiti od kakvog je ovo značaja za našu zemlju u pogledu prisustva u globalnim tokovima razvoja veštačke inteligencije - izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

GPAI je inicijativa koja teži da uspostavi globalne standarde i pravila za razvoj veštačke inteligencije, kao i da ubrza razvoj veštačke inteligencije globalno, osnovana 2020. godine, na incijativu predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona i premijera Kanade Džastina Trudoa.

Sekretarijat GPAI je pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a ekspertski centri su u Montrealu i Parizu, dok će novi biti otvoren u Japanu.

Srbija je primljena pre malo više od godinu dana, kao jedna od 29 članica, konsenzusom. Među najznačajnijim članovima su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indija, Japan, Južna Koreja, Brazil, Francuska, Nemačka, Turska, EU i druge zemlje.

Prošlogodišnji Samit GPAI održan je u Indiji i otvorio ga je premijer Indije Narendra Modi u prisustvu velikog broja predstavnika država i eksperata iz celog sveta. Republika Srbija će dobiti mogućnost da bude domaćin sledećeg Samita, koji bi se održao u Beogradu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.07.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Dodeljen ugovor za kupovinu 150 autobusa - Ukupna vrednost veća od procenjene za oko 256 miliona dinara bez PDV-a

Ugovor na tenderu koji je GSP raspisao za kupovinu 100 zglobnih i 50 solo autobusa zvanično je i dodeljen jedinim ponuđačima koji su su se javili u okviru te nabavke i to po ceni koja je veća u odnosu na onu koja je bila procenjena kada je tender raspisan. Posao za sto zglobnih autobusa dobila je grupa ponuđača koju čine turski BMC, M. P. N. promet doo Beograd i Erste leasing doo Beograd po ceni od 48,1 mil EUR bez PDV-a, odnosno 57,7

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.