NavMenu

RGZ: Nastavak stabilizacije na tržištu nepokretnosti u prvom polugodištu 2023. godine

Izvor: eKapija Petak, 22.09.2023. 12:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tierra Mallorca/unsplash)Ilustracija
Izveštaj Republičkog geodetskog zavoda za prvo polugodište 2023. pokazuje da je u Republici Srbiji na tržištu nepokretnosti nastavljen trend stabilizacije i smirivanja nakon dvogodišnjeg, izrazito dinamičnog rasta, koji je usledio posle izbijanja pandemije korona virusa. Pored smirivanja aktivnosti, tržište nepokretnosti i dalje drži viši nivo u odnosu na predpandemijske vrednosti, navedeno je na sajtu RGZ-a.

Ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina iznosila je 3,3 mlrd EUR, što je za 81% više u odnosu na prvo polugodište 2019. (pre pandemije) i za 12% manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti u prvoj polovini 2023. godine iznosio je 60.014 što je za 26% više u odnosu na drugi kvartal 2019. godine, pre izbijanja pandemije korona virusa i za 12% manje nego u drugom kvartalu 2022. godine.

Kada je reč o načinu plaćanja, 7% svih prometovanih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je 5 odsto manje nego lane, a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi (ukupno 18%).

Najveći udeo u ukupnoj vrednosti tržišta nepokretnsti zauzima prodaja stanova (1,8 mlrd EUR), sa učešćem od 54% od ukupno prometovane vrednosti. Za kuće je izdvojeno 257,6 mil EUR (8% od ukupne vrednosti), za građevinsko zemljište 220 mil EUR (7% od ukupne vrednosti), za poslovne prostore 178 mil EUR (5% od ukupne vrednosti), za poljoprivredno zemljište 105,3 mil EUR (3% od ukupne vrednosti).

U Beogradu, u prvom polugodištu 2023. godine za nepokretnosti je izdvojeno ukupno 1,7 mlrd EUR, od čega je najviše potrošeno na kupovinu stanova – 1,1 mlrd EUR.

Najveći broj sklopljenih ugovora, ukupno 5.567, sa ujedno i najvećim obimom novčanih sredstava od oko 920 mil EUR, dostavljeno je od strane javnih beležnika na području Prvog osnovnog suda u Beogradu. Kancelarija Javni beležnik Srbislav Cvejić je kancelarija sa najvećim brojem dostavljenih ugovora u prvoj polovini 2023. godine i najvećim obimom novčanih sredstava - ukupno 867 ugovora u iznosu od oko 175 mil EUR.

Najveće cene su postignute za stanove u Beogradu, gde je najskuplji kvadrat prodat po ceni od 11.475 EUR na lokaciji Beograd na vodi, dok je najveća suma izdvojena za stan, u istom kompleksu, i iznosi 2.601.888 EUR. Najskuplja kuća prodata je na Savskom vencu za 4.802.000 EUR, dok je najskuplje parking mesto plaćeno 58.400 EUR , na teritoriji iste opštine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.07.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Dodeljen ugovor za kupovinu 150 autobusa - Ukupna vrednost veća od procenjene za oko 256 miliona dinara bez PDV-a

Ugovor na tenderu koji je GSP raspisao za kupovinu 100 zglobnih i 50 solo autobusa zvanično je i dodeljen jedinim ponuđačima koji su su se javili u okviru te nabavke i to po ceni koja je veća u odnosu na onu koja je bila procenjena kada je tender raspisan. Posao za sto zglobnih autobusa dobila je grupa ponuđača koju čine turski BMC, M. P. N. promet doo Beograd i Erste leasing doo Beograd po ceni od 48,1 mil EUR bez PDV-a, odnosno 57,7

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.