NavMenu

Finansijski rezultati MOL Grupe u trećem kvartalu - Podržani od strane Upstream i Downstream, a na ove rezultate su uticali propisi o cenama goriva i porezi na neočekivane prihode

Izvor: PR Petak, 04.11.2022. 14:49
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Baloncici)
MOL Groupa je danas objavila svoje finansijske rezultate za treći kvartal 2022.

Podržan snažnim učinkom u segmentima Upstream i Downstream, pod uticajem makroekonomskih faktora, čista CCS EBITDA je rezultirala sa 1.449 mil USD u trećem kvartalu 2022. Ovaj rezultat je doveo da EBITDA u periodu od prvog do trećeg kvartala 2022 bude 3,627 mil USD, što omogućava MOL-u da dalje unapredi celogodišnji raspon EBITDA u rasponu od 4,1-4,4 mlrd USD. U isto vreme, vanredni porezi i propisi o cenama goriva širom regiona Centralne i Istočne Evrope pogodili su naše poslovanje za približno 1,18 mlrd USD u prva tri kvartala 2022.

Predsednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi prokomentarisao je rezultate:

- Dok su se makro uslovi razvijali povoljno za industriju nafte i gasa u prvih devet meseci ove godine, neizvesno spoljno okruženje, recesija koja preti, državne intervencije i neočekivani porezi dovode do neizvesnosti u našoj industriji. Čini se da evropske sankcije određuju ekonomsku budućnost Evrope, a treći kvartal 2022. godine pokazao se kao veoma težak u pogledu snabdevanja energijom u regionu Centralne i Istočne Evrope. Do sada smo uspeli da održimo stabilne zalihe goriva u nekoliko zemalja CIE, što smatram našim najvećim dostignućem u ovom kvartalu zahvaljujući izvanrednim naporima zaposlenih MOL-a. Biće nam potrebna posvećenost naših kolega u budućnosti, kao i disciplinovan finansijski pristup za isporuku predstojećih tranzicionih investicija kako bismo garantovali energetsku bezbednost, prešli sa ruskih izvora energije, a da pri tom ne izgubimo iz vida zelenu tranziciju. Napravili smo veliki korak u našoj strategiji 2030+: MOL-u je dodeljena koncesija za usluge upravljanja komunalnim otpadom koja pokriva period od 35 godina u Mađarskoj, što nam je omogućilo da se proširimo u novom poslovanju sa niskim emisijama ugljenika i cirkularne ekonomije.

EBITDA Upstream segmenta je skoro udvostručena u odnosu na prethodnu godinu na 640 mil USD u trećem kvartalu 2022, isporuka od početka godine do danas iznosila je 1,72 mlrd USD, što predstavlja skoro polovinu ukupne EBITDA Grupe.

Glavni pokretači snažnog rezultata u trećem kvartalu bili su makro indikatori koji su uspeli da neutrališu negativan uticaj dodatnih tantijema u poslednjem kvartalu. Obim proizvodnje nafte i gasa premašio je 90 mboepd u trećem kvartalu 2022, dok je u prva tri kvartala dostigao prosek od 92,3 mboepd, što je premašilo godišnju proizvodnju od 90 mboepd. Operativni troškovi jedinice grupe ostali su ispod 5 USD/boe, uprkos značajnom pritisku troškova u celom lancu vrednosti.

U Downstream segmentu čista CCS EBITDA porasla je u odnosu na prethodnu godinu i dostigla 741 mil USD u trećem kvartalu, ali je smanjena za 14% u odnosu na prethodni kvartal. Propisi o cenama i oporezivanje neočekivanih prihoda u CIE pogodili su profitabilnost segmenta u trećem kvartalu 2022. i petchem EBITDA je smanjena za 90% u odnosu na prethodnu godinu, ali snažan doprinos R&M nadoknadio je negativne pokretače. Planirano veliko održavanje rafinerije Százhalombatta (Sažalomba) uspešno je završeno u trećem kvartalu.

U Q3 2022. godine Consumer Services EBITDA je smanjena za 43% u odnosu na prethodnu godinu i više nego prepolovljena ako uporedimo prva tri kvartala sa prošlogodišnjim istim periodom. Regulatorne mere cena goriva u nekoliko zemalja CIE uticale su na rezultate, EBITDA ovog segmenta je smanjena za 85 mil USD zbog ograničenja cena goriva u regionu CIE. Poboljšanje non-fuel marže i povećanje obima prodaje delimično su ublažili negativne pokretače. Broj lokacija Fresh Corner porastao je na 1.130 u trećem kvartalu 2022. sa 1.103 koliko ih je bilo u drugom kvartalu 2022. godine.

________________________________________________________________________________________________________________

Savezni vrhovni sud Švajcarske odbacio je hrvatski zahtev za reviziju presude UNCITRAL-a, koja je prvobitno izdata u arbitražnom postupku koji je Hrvatska pokrenula protiv MOL-a 2016. godine. Ovom presudom odbačene su hrvatske optužbe za korupciju i utvrđeno je da korporativno upravljanje INA d.d. bilo zakonito i da je MOL poštovao sve svoje ugovorne obaveze.
________________________________________________________________________________________________________________

MSCI Global Sustainability Index je petu godinu zaredom prepoznao MOL-ove ESG napore i dodelio nam ocenu AA. MOL Grupa je ostala na vrhu ~20% među kolegama integrisanim naftnim i gasnim kompanijama, ove godine rezultat je povećan i u slučaju ekološke (E) i upravljanja (G) dimenzija zbog jakih strategija za smanjenje emisije ugljen-dioksida i poboljšanja prakse korporativnog izveštavanja. U slučaju društvene (S) dimenzije ocene su ostale nepromenjene.
________________________________________________________________________________________________________________

O MOL Groupi

MOL Grupa je integrisana, međunarodna naftna i gasna, petrohemijska i retail kompanija sa sedištem u Budimpešti, Mađarska. Posluje u više od 30 zemalja sa dinamičnom međunarodnom radnom snagom od 25.000 ljudi i iskustvom u industriji od preko 100 godina. Unutar integrisanog lanca snabdevanja MOL Grupe posluju tri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj i poseduje mrežu od skoro 2000 servisnih stanica u 10 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope. MOL-ove istraživačke i proizvodne aktivnosti podržane su sa više od 85 godina iskustva u oblasti ugljovodonika i 30 godina u ubrizgavanju CO2. Trenutno postoje proizvodne aktivnosti u 9 zemalja, a istraživačke u 14 zemalja.

MOL je posvećen transformaciji svojih tradicionalnih operacija zasnovanih na fosilnim gorivima u niskougljenični, održivi poslovni model i teži da do 2050. postane ugljenično neutralna uz oblikovanje niskokarbonske cirkularne ekonomije u Centralnoj i Istočnoj Evropi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.07.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Dodeljen ugovor za kupovinu 150 autobusa - Ukupna vrednost veća od procenjene za oko 256 miliona dinara bez PDV-a

Ugovor na tenderu koji je GSP raspisao za kupovinu 100 zglobnih i 50 solo autobusa zvanično je i dodeljen jedinim ponuđačima koji su su se javili u okviru te nabavke i to po ceni koja je veća u odnosu na onu koja je bila procenjena kada je tender raspisan. Posao za sto zglobnih autobusa dobila je grupa ponuđača koju čine turski BMC, M. P. N. promet doo Beograd i Erste leasing doo Beograd po ceni od 48,1 mil EUR bez PDV-a, odnosno 57,7

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.