NavMenu

RERI traži vanrednu inspekciju novih radova na otvorenom kupatilu u parku Bukovičke banje u Aranđelovcu: "Investitor uklonio desetine stabala"

Izvor: eKapija Sreda, 26.10.2022. 14:01
Komentari
Podeli
Budući izgled hotela Šumadija (Foto: Urbanistički projekat / Atelje AL)Budući izgled hotela Šumadija
Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je inspekciji zaštite životne sredine u Aranđelovcu zahtev za vanredni inspekcijski nadzor, jer je investitor "Bukovička banja Stublina" otpočeo radove na objektu "Otvoreno kupatilo" bez saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu. Po istom osnovu podneta je i prijava za privredni prestup Osnovnom javnom tužilaštvu u Aranđelovcu, navodi se na sajtu RERI-ja.

Dodaje se da je namera da se zaustave radovi koji bi doveli do dodatne štete po životnu sredinu, koja je već nepovratno narušena prethodno izvedenim radovima, a čime bi Studija o proceni uticaja bila obesmišljena.

- Podsećamo da je RERI ranije ukazao na to da je rušenje svlačionice, bazena i pomoćnog objekta koji čine kompleks "Otvoreno kupatilo" bilo nezakonito, jer je investitor delovao mimo urbanističkog plana koji je predviđao rekonstrukciju tog kompleksa i njegovu dogradnju sa nadgradnjom, a ne rušenje objekata. Imajući u vidu da se sporno rušenje objekata dogodilo 1. oktobra, kada je javni uvid za Studiju i dalje bio u toku, jasno je da je investitor nastavio sa realizacijom projekta bez obavezne saglasnosti na procenu uticaja, zbog čega je reakcija nadležne inspekcije bila neophodna u što kraćem roku. Međutim, s obzirom na to da je do današnjeg dana ta reakcija izostala, investitoru je omogućeno da nastavi sa radovima i 24. oktobra sa gradilišta je uklonjeno na desetine visokih stabala i drugog parkovskog rastinja - navodi se u saopštenju.

RERI podseća da Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu jasno propisuje da nosilac projekta, odnosno investitor, ne može početi sa radovima na realizaciji projekta bez saglasnosti nadležnog organa na Studiju o proceni uticaja, u ovom slučaju Ministarstva zaštite prirode, i apeluje na nadležnu inspekciju zaštite životne sredine da u najkraćem roku utvrdi da li se radovi izvode mimo pribavljene saglasnosti na Studiju procene uticaja, kao i na opštinsku upravu Aranđelovca da spreči dalje izvođenje radova, dok se ne utvrdi da li su stvoreni svi zakonski uslovi za njihovo sprovođenje.

Podsetimo, Pojedini građani iz struke i aktivisti digli su svoj glas protiv rušenja parnog kupatila i bazena u parku Bukovičke banje koje pripada kompleksu istorijskog zdanja ovog grada.

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je radove moguće izvoditi u skladu sa uslovima i uz saglasnost nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.


- Stručne službe nadležnog zavoda, u propisanim merama tehničke zaštite, predvidele su rekonstrukciju otvorenog kupatila, sa dogradnjom i nadgradnjom istog - modernim svedenim strukturnim elementima, uz propisanu obavezu očuvanja dela sa "Arkadama", koje se moraju sačuvati u autentičnom obliku - navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Istim rešenjem, dodali su, predviđeno je da je moguće izvršiti dislociranje postojećeg otvorenog bazena, koje se nalazi na parceli predviđenoj za izgradnju objekta sa očuvanjem dela sa "Arkadama".

Opština Aranđelovacu avgustu je izdala obaveštenje u kome se navodi da je za projekat rekonstrukcije i dogradnje hotela Šumadija potrebna izrada Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Reč je o projektu koji se nalazio na javnom uvidu čiji je obrađivač bio Atelje AL doo iz Vrnjačke Banje, a investitor je Bukovička banja Stublina doo Aranđelovac.






Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.07.2024.  |  Energija

Nova ograničenja za kupce-proizvođače od danas na snazi

Nova pravila za kupce proizvođače električne energije važe od danas 1. jula, te za za status prozjumera mogu aplicirati domaćinstva za elektrane na krovu snage 10,8 kW, odnosno ostali kupci proizvođači u koje spada kompletna industrija i drugi privredni subjekt mogu aplicirati za elektrane do 150 kW. Prelazni period koji je podrazumevao ograničenja za prozjumere za pravna lica do 5 MW prestao je da važi danas, ali svi koji su proceduru

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.