NavMenu

U Velikom Gradištu veliki planovi - Grade se apartmani, spa centar na Srebrnom jezeru, osniva se odbojkaški centar...

Izvor: eKapija Sreda, 10.06.2020. 12:19
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko R. Karišić)
U Opštini Veliko gradište i na Srebrnom jezeru u planu su veliki infrastrukturni i turistički projekti – uz već najavljeni turistički aerodrom gradiće se i novi spa centar, brojni apartmani, kanalizaciona i vodovodna mreža, prečistač otpadnih voda...

Prema rečima Dragana Milića, predsednika Opštine Veilko Gradište, pre mesec dana usvojen je Urbanistički plan Srebrnog jezera, kojim su regulisani uslovi gradnje za investitore koji žele da grade hotele, apartmane, sportske hale i druge sadržaje. Kako je eKapija već pisala, za izgradnju hotela su zainteresovani i nemački investitori.

Zbog atraktivnosti Srebrnog jezera, izgradnja turističkih objekata u Velikom Gradištu je uvek aktuelna. Opština je juče oglasila i javnu prezentaciju urbanističkih projekata za gradnju čak šest novih stambenih i poslovnih objekata, od kojih je većina apartmanskog tipa.
(Foto: Goran Lakovic/shutterstock.com)

- Gradnja nekih apartmana je već u toku, mi svake godine imamo u ponudi između 100 i 200 novih apartmana. Imamo mnogo sugrađana koji rade u inostranstvu i oni se mahom odlučuju da na taj način ulože svoj kapital. Jedan od njih je otvorio je i turističku agenciju, koja je zajedno sa TO Veliko Gradište predstavila ponudu opštine na sajmu turizma u Beču – kaže Milić za naš portal.

On ističe da opština stimuliše gradnju, između ostalog i dajući popust do 60% na naknada za građevinsko zemljište za objekte namenjene turizmu.

Radi se i na poboljšanju infrastrukture, pa je tako po rečima Milića Vlada već odobrila projekat gradnje vodovodne i kanalizacione mreže oko Srebrnog jezera u dužini od 28 kilometara.

- Projekat će biti finansiran iz donacije Mađarske, a iz istog izvora finansiraće se i projekat sistema za prečišćavanje otpadnih voda za grad i Srebrno jezero koji ove godine treba da bude gotov i da se naredne godine gradi – navodi gradonačelnik.

On napominje Završen je asfaltni put Srebrno jezero-Zatonje i Ram-Topolovnik, čime je opština dobila kvalitetnu putnu vezu da nedavno rekonstruisanom Ramskom tvrđavom.

- Takođe je u planu, i to je već ušlo u program Ministarstva turizma, da se gradi šetno-biciklistička staza od Zatonja do Rama u dužini od 12 kilometara, pored samog Dunava. Ona će biti deo Dunavske staze od Rama do Gradišta i Golupca i dalje pored Dunava – kaže Milić.
(Foto: Rajko R. Karišić)

Za eKapiju on najavljuje i gradnju novog spa centra na Srebrnom jezeru.

- Planirana je gradnja velikog spa centar na jezeru, sa zatvorenim bazenom. To je takođe projekat u koji smo ušli sa Ministarstvom turizma – kaže Milić i dodaje da se u sklopu hotela Danubia park već gradi jedan zatvoreni, hotelski bazen.

Gradonačelnik najavljuje i da će za mesec dana svečano biti otvorena nova sportska hala, čija je izgradnja već završena, a u planu je i osnivanje Odbojkaškog centra.

- Sportska hala je završena i otvorićemo je svečano. S obzirom da je Slobodan Kovač, selektor naše odbojkaške reprezentacije iz Velikog Gradišta i ima i vilu na Srebrnom jezeru, plan je da dovedemo celu reprezentaciju, a tajming se poklapa da jubilejom jer su pre 40 godina naši odbojkaši postali prvaci stare Jugoslavije u odbojci. Na otvaranje ćemo pozvati ljude iz odbojkaškog saveza i vrh države, jer planiramo da napravimo odbojkaški centar. Imamo već košarkaški kamp Miloša Teodosića, pa želimo da imamo i odbojkaški centar u Velikom Gradištu, jer, to je grad odbojke – ističe Milić.

Kada je reč o turističkom aerodromu čija je gradnja najavljena krajem prošle godine, Milić kaže da su sredstva odobrena ove godine i da treba da se krene sa regulisanjem statusa zemljišta oko aerodroma. - Javna nabavka za plansku dokumentaciju je raspisana i sada treba da se izabere obrađivač plana i da se ove godine da se krene sa regulisanjem statusa zemljišta, jer tu ima i privatnih parcela. Na svemu tome će se intenzivno raditi u narednim godinama i za nekoliko godina bi trebalo prvi letovi da budu realizovani – najavljuje Milić.


On ističe i da je da je potpisan je ugovor sa republičkom Direkcijom za imovinu i sa Aerodromima Srbije da ovaj budući aerodrom, kao prvi turistički aerodrom uđe u porodicu Aerodroma Srbija.

Prema njegovim rečima, ove godine radiće se i projektna dokumentacija za izgradnju brze saobraćajnice od auto-puta do Požarevca, Gradišta i Golupca u prvoj fazi, a kasnije i Kladova i Majdanpeka.

- Već sledeće godine očekuje se eksproprijacija zemljišta i početak radova na ovoj deonici, što je za našu opštinu dobra stvar, jer će turisti brže dolaziti do Srebrnog jezera i Velikog Gradišta – kaže Milić.
(Foto: Rajko R. Karišić)

Za naš portal on najavljuje i bogatu turističku ponudu u Opštini ovog leta:

- Imamo niz manifestacija u pripremi. Već u subotu počinjemo sa moto-skupom, zatim 28. juna imaćemo triatlon na jezeru sa 400 učesnika. Slede Carevčevi dani 17. jula čuveni muzički festival posvećen violini, a biće tradicionalno organizovane i Alaske večeri, Pasuljijada posvećena pasulju gradištancu, Međunarodni filmski festival, gitarijada... Celog leta imaćemo turističke događaje – najavljuje Milić.

Gradonačelnik poziva sve koji dođu na Srebrno jezero da, osim akva parka, novih restorana, hotela i sportskih terena, obiđu i Ramsku i Golubačku tvrđavu do kojih plove i dva turistička broda, zatim, Viminacijum, Ljubičevsku ergelu, Golubačku tvrđavu, manastire Tumane i Nimnik, kao i Lepenski vir koji je u blizini.

- Malo gde na nekoj destinaciji u krugu od 30 kilometara ima toliko lokacija i sadržaja koje valja obići – poručuje prvi čovek Opštine Veliko Gradište.

Branislava Petrović


Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.07.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Dodeljen ugovor za kupovinu 150 autobusa - Ukupna vrednost veća od procenjene za oko 256 miliona dinara bez PDV-a

Ugovor na tenderu koji je GSP raspisao za kupovinu 100 zglobnih i 50 solo autobusa zvanično je i dodeljen jedinim ponuđačima koji su su se javili u okviru te nabavke i to po ceni koja je veća u odnosu na onu koja je bila procenjena kada je tender raspisan. Posao za sto zglobnih autobusa dobila je grupa ponuđača koju čine turski BMC, M. P. N. promet doo Beograd i Erste leasing doo Beograd po ceni od 48,1 mil EUR bez PDV-a, odnosno 57,7

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.