NavMenu

Štampaju kukove, četkice za zube, autodelove... - Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo iz Kraljeva deli znanje sa privredom

Izvor: Novosti Utorak, 20.12.2016. 12:02
Komentari
Podeli
(Foto: Sergi Lopez Roig/shutterstock.com)
Kuk, zubni implantat, složeni deo za mašinu, prototip za automobilsku industriju - sve to, uz pomoć 3D štampača, prave u laboratoriji 3D impuls Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu.

Ova institucija ima najbolju opremu za 3D štampu u ovom delu Evrope, a iz fondova EU sada je dobila dodatnih skoro 500.000 EUR da sve svoje znanje podeli s privredom, tako što će napraviti nešto poput Vikipedije, ali samo za trodimenzionalnu štampu.

Od Nove godine počinje njihov četvorogodišnji projekat u kome će, s jezika nauke, ovaj proces, koji predstavlja budućnost industrije, da prevedu na rečnik razumljiv inženjerima i studentima. Sve to znanje biće besplatno za korisnike.

A od 2012. godine, kada su iz evropskih fondova dobili prvi milion evra, nabavili su savremene štampače, primenili najsavremeniju tehnologiju i, od 2013. do sada, odštampali 450 različitih delova, alata i prototipa.

- Prototipe izrađujemo za Audi, Lamborghini, Fisher, izvozimo u Veliku Britaniju, sarađujemo s firmama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a sve kompanije iz Srbije kojima je potrebna 3D štampa obraćaju se upravo nama - objašnjava dr Snežana Ćirić Kostić, osnivač i rukovodilac laboratorije.

- U velikim svetskim kompanijama već se koristi 3D štampa, a naša ideja je da to omogućimo i malim i srednjim preduzećima iz celog sveta, tako što ćemo im ustupiti sva raspoloživa znanja. Za taj projekat dobili smo sredstva od EU - dodaje.

(Foto: belekekin/shutterstock.com)
3D štampa, objašnjava, dovela je do nove industrijske revolucije. Ona menja način razmišljanja, jer više nema ograničenja u izradi. Sve može da se napravi. Velike i bogate zemlje trodimenzionalnu štampu, objašnjava, već koriste za izradu gotovih delova u avio-industriji, u auto-industriji ili u medicini. Manje zemlje, poput naše, izrađuju prototipe, specifične delove za industriju ili složene alate.

- Ova tehnologija nam omogućava i da uradimo proizvode koji su prilagođeni pojedincu. Mi skeniramo deo tela i uradimo isti takav implantat, koji odgovara samo tom jednom čoveku. Zašto bismo svi imali istu četkicu za zube, kada svako može da ima specifičnu, prema skeniranom modelu sopstvenih zuba i vilice. Cena je zanemarljivo veća za individualnu nego za masovnu proizvodnju, i zato govorimo o industrijskoj revoluciji koja menja modele poslovanja - kaže Snežana Ćirić Kostić.

Svi protipi razvijeni u njihovoj laboratoriji, objašnjava ona, rađeni su besplatno i razvijani uglavnom s malim i srednjim preduzećima. Još jedna prednost toga što rade u odnosu na klasičnu proizvodnju jeste to što sve može da bude napravljeno u kratkim rokovima.

Na novom projektu, za koji su dobili tačno 468.000 EUR, imaju i saradnike - Univerzitet u Bolonji, i tri inovativne kompanije iz BiH, Hrvatske i Italije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.07.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Dodeljen ugovor za kupovinu 150 autobusa - Ukupna vrednost veća od procenjene za oko 256 miliona dinara bez PDV-a

Ugovor na tenderu koji je GSP raspisao za kupovinu 100 zglobnih i 50 solo autobusa zvanično je i dodeljen jedinim ponuđačima koji su su se javili u okviru te nabavke i to po ceni koja je veća u odnosu na onu koja je bila procenjena kada je tender raspisan. Posao za sto zglobnih autobusa dobila je grupa ponuđača koju čine turski BMC, M. P. N. promet doo Beograd i Erste leasing doo Beograd po ceni od 48,1 mil EUR bez PDV-a, odnosno 57,7

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.