NavMenu

Nataša Kovačević, MindFit - Aktivno slušanje zaposlenih je osnov dobrog liderstva

Izvor: eKapija Sreda, 23.10.2024. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: Martin Sarovski)
Kada govorimo o uspešnom poslovanju, kao jedna od pretpostavki podrazumevaju se i motivisani zaposleni. Ipak, ovo je često shvata "zdravo za gotovo"? Mogu li lideri da nauče kako da motivišu zaposlene i šta to konkretno podrazumeva?

Sagovornica eKapije, sertifikovani executive coach Nataša Kovačević, 2023. godine pokrenula je MindFit. Na naše pitanje odgovara da se lideri stalno razvijaju i unapređuju, te da to i jeste jedna od najčešćih odlika dobrih lidera - želja za unapređenjem, napretkom i rastom.

- Zaposlene motivišemo na različite načine, osim novca, slobodno vreme je odličan motivator zaposlenih. Nekada slobodni dani znače isto koliko i novac. Motivaciju zaposlenih gradimo pre svega kroz aktivno slušanje, pa bih to izdvojila kao osnov dobrog liderstva. Kada aktivno slušamo svoje zaposlene, možemo da prepoznamo oblasti u koje jedni zaposleni rade na efikasniji način od drugih, i da na taj način podelimo poslove koje obavljaju. Npr. neki zaposleni su odlični u davanju novih ideja, a nisu tako efikasni u aktivnostima koje su potrebne da se urade da bi se te ideje sprovele. Ukoliko svaki zaposleni dobije zadatke koje na najefikasniji način radi, posao će se obavljati brže i lakše a zaposleni će biti zadovoljniji, jer kada radimo ono u čemu smo dobri i šta volimo, raste i naše zadovoljstvo - navodi Kovačević.

Kada je reč o delegiranju zadataka, navodi da ono teško pada liderima, naročito u početku, jer je potrebno da izdvoje svoje vreme da nauče zaposlene a vremena na početku uglavnom nema dovoljno.

- Ono što je važno da se zapitamo je hoću li da moj posao raste tako što ću delegirati sve zadatke koje može i neko drugi da obavlja ili želim da svi odgovori uvek budu kod mene? Za delegiranje je potrebno poverenje u zaposlenog, želja da on poraste, prihvatanje da će zadaci biti urađeni po drugom standardu (jer niko ne može da uradi isto kao mi sami) i povraćaj investicije u vidu više slobodnog vremena i/ili novca za lidera - poručuje sagovornica našeg portala.

________________________________________________________________________________________________________________
- Za ulazak u preduzetništvo vežbajte strpljenje, konstruktivnu komunikaciju i veru u sebe. To je proces koji nije jednostavan, ali je vredan jer su glavne prednosti preduzetništva pravo izbora - sa kim ćete raditi i koliko vremena ćete raditi. Lider se gradi i raste zajedno sa firmom, to je proces i u njemu se može uživati kada imate jasnu viziju gde želite da stignete - poručuje Nataša Kovačević.
________________________________________________________________________________________________________________

Balans i crvene linije

Nataša Kovačević naglašava da je važno razviti balans između prijateljskog pristupa i autoriteta, da bi se izgradili poštovanje i produktivnost u timu. Koje su to "crvene" linije koje ne bi trebalo prelaziti?

- Granice u preduzetništvu su važne isto koliko i u životu. Lideri na početku uglavnom imaju prijateljski pristup zaposlenima bez jasno definisanih granica, pa se dešava da u jednom trenutku to počne da im smeta, a nemaju način da takvu situaciju reše. Važno je da imamo na umu da su 1 na 1 sastanci i redovno davanje fidbeka (povratne informacije) zaposlenima od ključnog značaja za naš odnos sa zaposlenima i napredak našeg poslovanja. Fidbek dajemo tako što sa zaposlenim razgovaramo o ponašanju (ne o zaposlenim kao celovitoj osobi), šta to ponašanje znači za poslovanje firme i konkretnim predlozima za unapređenje - savetuje Kovačević.


Šta je to konstruktivna komunikacija?

Dodaje da preduzetnici imaju puno izazova, jer se dešavaju situacije kada su "mirni" periodi kao i one kada ima previše posla. Takođe, preduzetnici obavljaju mnogo različitih uloga i "to nije uvek lako za podneti, ipak smo mi svi samo ljudi". Zbog toga se i dešava da u komunikaciji nekada da način na koji nešto kažemo može da utiče na ishod biznisa.

- Kada kažemo konstruktivna komunikacija, mislimo pre svega na tehnike aktivnog slušanja i davanje i primanje fidbeka. Jer kada savladamo tehniku aktivnog slušanja i naučimo da drugima skrenemo pažnju na ponašanje bez da uđemo u konflikt, kao i da primimo negativan fidbek bez da ga doživimo kao kritiku, neizostavan je i rast poslovanja - poručuje Kovačević.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.10.2024.  |  Agro, Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Šta će se graditi na više od 250 ha kod Dobanovaca? – Kineski Minth ušao u vlasništvo zemljišta planiranog za gradnju megakompleksa Singidunum

Grčki Lamda Development najavio je završetak prodaje parcele u Beogradu po ceni od 36 mil EUR, a kupac je, saznaje eKapija, delom u vlasništvu kineske kompanije Minth Holdings Limited. Kompanija je saopštila da je juče potpisan javnobeležnički akt njenog zavisnog preduzeća Singidunum buildings doo i srpskog preduzeća Spark investment doo, za prodaju zemljišta ukupne površine 2,7 miliona m2, od čega je oko 1,4 miliona m2

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.