NavMenu

EPS i kompanija "Masdar" iz Abu Dabija razgovarali o saradnji na projektima korišćenja obnovljivih izvora energije

Izvor: eKapija Utorak, 11.10.2011. 16:42
Komentari
Podeli

Predstavnici Elektroprivrede Srbije (EPS) i energetske kompanije "Masdar" iz Abu Dabija razgovarali su 11. oktobra u Ženevi o mogućnostima za saradnju na projektima korišćenja obnovljivih izvora energije, saopštio je EPS.

Generalni direktor kompanije "Masdar" dr Ahmed Al Džaber, posetio je danas u Ženevi, na Forumu o energetskoj budućnosti Evrope, štand "Elektroprivrede Srbije" i ostalih srpskih kompanija u okviru "Energetske asocijacije Srbije".

- Na ovom forumu smo se prvi put upoznali sa potencijalima i projektima u energetici Srbije. Znamo da je EPS zainteresovan za saradnju i da su obnovljivi izvori energije visoko u agendi vaše Vlade i kompanije. Verujem da će Srbija postati zanimljiva destinacija za investitore u oblasti "zelene" energije. Kao jedan od organizatora ovog foruma zahvaljujem se EPS-u i ostalim srpskim kompanijama na učešću i posebno ističem da smo spremni da svojim iskustvom pomognemo razvoj održivih rešenja u oblasti energetike - rekao je Al Džaber.

Sa Al Džaberom razgovarali su predstavnici kompanija članica "Energetske asocijacije Srbije" – Bratislav Čeperković, izvršni direktor EPS-a, Milenka Jezdimirović, direktorka "Dunav osiguranja", Milan Dacić, direktor Hidrometeorološkog zavoda Srbije i Srđan Mihajlović, direktor kompanije "Transnafta".

Izvršni direktor EPS-a Bratislav Čeperković izjavio je da je Al Džaber ponudio EPS-u i njegovim partnerima zajednički nastup na Svetskoj konferenciji o obnovljivim izvorima energije u Masdar City u Abu Dabiju, koji se održava od 16. do 19. januara naredne godine. Masdar City je jedini grad na svetu koji će koristiti isključivo obnovljive izvore energije

- Učešće na sajmu nije kraj već početak saradnje, jer će u prvom kvartalu iduće godine predstavnici kompanije "Masdar" sa zvaničnicima UAE posetiti Srbiju. Ideja je da to završimo potpisiivanjem memoranduma o strateškoj saradnji u oblasti obnovljivih izvora. Više milijardi američkih dolara uloženih u obnovljive izvore energije Španije, Nemačke i još nekih evropskih zemalja, dolazi upravo iz Masdar City i treba se nadati da nešto od toga dobije i Srbija -rekao je Čeperković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.07.2024.  |  Građevina

Ministarstvo finansija tražilo privremenu građevinsku dozvolu za radove na 40 parcela za EXPO 2027

Prvog dana jula Ministarstvo finansija ponovo se pojavilo u elektronskom sistemu za izdavanje građevinskih dozvola. Ovoga puta, kao nosilac investitorskih prava na projektu EXPO 2027 podnelo je zahtev za dobijanje privremene građevinske dozvole za radove na čak 40 parcela u okviru tog kompleksa. Ono što se može saznati uvidom u katastar jeste da je mahom reč o parcelama kojima će prolaziti saobraćajnice za EXPO. Kako predviđa Zakon o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.