NavMenu

Izmeštanje korita reke Ćehotine u Crnoj Gori proglašeno projektom od državnog značaja

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.07.2024. 16:42
Komentari
Podeli
U toku rijeke Ćehotine pojavile se pukotine koje prijete i ljudskim životima i daljem procesu eksploatacije uglja: Saša Mjović (Foto: Vlada Crne Gore/Đorđe Cmiljanić)U toku rijeke Ćehotine pojavile se pukotine koje prijete i ljudskim životima i daljem procesu eksploatacije uglja: Saša Mjović
Vlada Crne Gore je prihvatila je na današnjoj sjednici predlog Ministarstva energetike i rudarstva da se projekat izmiještanja toka rijeke Ćehotine proglasi projektom od javnog interesa.

- Smatram da je ovo odraz odgovornosti Vlade, te da je ovo bio neophodan gest iz prostog razloga što je ovaj projekat zaista od najvećeg državnog značaja - kazao je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

Kako je saopšteno iz Vlade, imajući u vidu da je izmještanje korita rijeke Ćehotine preduslov za dalju eksploataciju uglja na PK Potrlica, Odlukom je utvrđen javni interes za realizaciju tog projekta, radi stabilnosti energetskog sistema i sigurnosti snabdijevanja električnom energijom.

Vodonepropusni kanal kojim bi se premjestila rijeka Ćehotina je planiran preko unutrašnjeg odlagališnog prostora PK Potrlica od pozicije brane Durutovići do mosta kod postojećeg slapišta izlaznog portala tunela Velika Pliješ, u dužini od oko 3,2 km. Trasa korita se projektuje po materijalu koji je već duže vrijeme odložen, tj. kod koga je proces konsolidacije u većoj mjeri izvršen.

Mujović je kazao da da je projekat izmiještanja toka rijeke Ćehotine morao biti realizovan nekoliko godina unazad, te da smo zbog činjenice da do toga nije došlo, danas u situaciji da je dinamika iskorišćavanja uglja takva "da smo došli praktično do krajnjih granica aktuelnog nalazišta uglja i da su se pojavile pukotine u toku rijeke Ćehotine koje prijete i ljudskim životima i samom daljem procesu eksploatacije".

Ministar je poručio da se ne smije dalje čekati, kao i da se u proces realizacije izmiještanja toka rijeke Ćehotine mora krenuti po hitnoj proceduri.

- S tim u vezi, Ministarstvo energetike i rudarstva je zajedno sa Ministarstvom prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine i Sekretarijatom za zakonodavstvo pribavilo svu nephodnu dokumentaciju kako bi se ovaj projekat što prije realizovao - zaključuje se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.07.2024.  |  Građevina

Ministarstvo finansija tražilo privremenu građevinsku dozvolu za radove na 40 parcela za EXPO 2027

Prvog dana jula Ministarstvo finansija ponovo se pojavilo u elektronskom sistemu za izdavanje građevinskih dozvola. Ovoga puta, kao nosilac investitorskih prava na projektu EXPO 2027 podnelo je zahtev za dobijanje privremene građevinske dozvole za radove na čak 40 parcela u okviru tog kompleksa. Ono što se može saznati uvidom u katastar jeste da je mahom reč o parcelama kojima će prolaziti saobraćajnice za EXPO. Kako predviđa Zakon o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.