NavMenu

Prekinut štrajk u fabrici Yura, sindikalci naglašavaju da ovim ne prestaje borba za veće zarade i bolje uslove rada

Izvor: RTS Sreda, 26.06.2024. 16:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kstudija/shutterstock.com)Ilustracija
Posle tronedeljne obustave rada dela radnika u kompaniji Yura u Leskovcu odlukom štrajkačkog odbora Samostalnog sindikata metalaca štrajk je prekinut. Odluka je usledila jer, kako su novinarima rekli sindikalci, i pored evidetnih kršenja prava radnika što su utvrdili i nadležni državni organi, poslodavac nije i neće snositi nikakve posledice.

Borba radnika za veće zarade i bolje uslove rada ovim neće prestati, istakli su predstavnici štrajkačkog odbora. Predsednik štrajkačkog odbora Predrag Stojanović kaže da je u fabriku juče dolazila inspekcija rada koja je proveravala da li se poštuju propisi za prekovremeni rad, za nedeljni i dnevni odmor.

Tvrdi da su dovođeni novi radnici što se, kako ističe, ne sme kada je štrajk u toku i da je inspekcija sve to evidentirala. Stojanović dodaje da inspekcija već peti-šesti put dolazi u fabriku Yura i da je čuo da se kompanija ne kažnjava uopšte. Prema njegovim rečima, manjak koji je nastao zbog štrajka, poslodavac nadoknađuje davanjem bonusa radnicima koji rade vikendom.

Navodi da čelnici fabrike radnicima kojima su u štrajku sprema posebne prozivodne trake, koje naziva "štrajkačke trake"

Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata Metalaca Srbije kaže da je Yura prekršila Ustav i zakone Srbije i da su to nadležni i utvrdili.

- Nemamo institucije koje mogu da ih nateraju da poštuju zakone - dodaje Marković.

Napominje da sindikat ne želi da otera nijednog poslodavca veća samo da, kao što radnici poštuju radnu disciplinu, rukovodstvo fabrike poštuje zakone.
Fabrika kablova Yura Leskovac
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.06.2024.  |  Građevina

Prodaju se objekti i zemljište kompleksa stovarišta građevinskog materijala u Vrbasu

Na prodaju je ponuđena imovina firme 30. oktobar iz Vrbasa, koju čine objekti i zemljište kompleksa stovarišta građevinskog materijala. Prodaju se i kancelarijski nameštaj i zalihe. Početna cena iznosi gotovo 26 miliona dinara. Javno nadmetanje održaće se 31. jula. Pogledajte detalje OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.