NavMenu

Turska Bozankaya jedina dostavila ponudu za 25 beogradskih tramvaja - Ponuđena cena oko 81 mil EUR sa PDV-om, po vozilu 3,23 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.06.2024. 13:42
Komentari
Podeli
Posle "čeha", "švajcaraca" i "španaca", Beograd će, izgleda, ponovo osvojiti i "turci" (Foto: Dejan Aleksić)Posle "čeha", "švajcaraca" i "španaca", Beograd će, izgleda, ponovo osvojiti i "turci"
Kontroverzni i nedeljama unazad u više navrata osporavani tender GSP Beograd za kupovinu 25 tramvaja za potrebe najvećeg gradskog prevoznika ulazi u završnicu. Posle suspenzija ove javne nabavke zbog podnetih prigovora za zaštitu prava i naknadnog "odmrzavanja" tenderskog postupka, rok za dostavu ponuda je i zvanično okončan. A, na tender na koji su se očekivale ponude više renomiranih proizvođača tramvaja, na kraju je, nekoliko sati pre njegovog zatvaranja stigla jedna jedina ponuda, ona koja se svakako očekivala - turskog proizvođača Bozankaja (Bozankaya). To potvrđuje zapisnik o otvaranju ponuda u koji je eKapija imala uvid.

Bozankaja je za 25 tramvaja ponudila cenu od oko 67,3 mil EUR bez PDV-a, odnosno oko 81 mil EUR kada se PDV uračuna. To je, po vozilu, 3,23 mil EUR.

Kako se može videti iz zapisnika, kao rok za prvu isporuku, navedeno je devet meseci. Kada je raspisan osporavani tender, u kome je bilo i materijalnih grešaka, u njemu je istaknuto da u okviru prve isporuke treba da budu isporučena dva vozila. Ali, kada je reč o isporuci ostalih vozila, nije izvesno kakva će biti tačna dinamika njihovog pristizanja u Beograd. Podsetimo, primedba pojedinih potencijalnih ponuđača u toku trajanja tenderskog postupka je bila i to što je tenderskom dokumentacijom predviđeno da rok za dostavu prvih vozila (minimum dva) ne sme biti duži od 18 meseci od dana zaključenja ugovora, a rok za isporuku svih ostalih vozila ne može biti duži od 15 meseci računajući od dana prijema pisanog zahteva naručioca. Potencijalni ponuđači su ukazivali da je standardni rok isporuke, uključujući i homologizaciju, od 30 do 36 meseci - jer se pretpostavlja da će svaki naručllac tražiti vozila koja su po nečemu specifična, i za čiju proizvodnju će biti potrebno određeno vreme, a ne ona koja se nalaze na lagerima proizvođača.

Kada je reč o aktuelnom tenderu, najviše iznenađuje upravo to što su izostale ponude poznatih proizvođača tramvaja, naročito ako se uzme u obzir da je u toku postupka postavljen neuobičajeno veliki broj pitanja potencijalnih ponuđača i tražena su razjašnjeja uslova i kriterijama u tenderu. Među zvaničnim zahtevima za razjašnjenja bili su oni koje su poslali švajcarski Štadler i poljska PESA. Upravo toliko interesovanje za pojašnjenjima, kao i podneti prigovori za zaštitu prava, sugerisali su da će biti barem nekoliko inostranih ponuđača.

Ali, na kraju ponuda samo od Bozankaje. I to ne bi blo ništa čudno da se mesecima unazad u beogradskoj stručnoj javnosti i na beogradskoj političkoj sceni nije spekulisalo da je tender za tramvaje "crtan" za ovu tursku kompaniju, a o čemu je još prošle godine sumnju zvanično prvi izneo Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu. "Proročke sposobnosti" stručne javnosti i gradske opozicije su se, podsetimo, i prethodnih godina ispostavljale tačnim, a kada je reč i o drugim gradskim tenderima kao što je bila kupovina turskih autobusa ili kao što su bili vaučeri za decu. I tada su "proricani" ponuđači na kraju te tendere i dobijali.


30 CAF tramvaja isporučivano tri godine

Nedavno je iz grada najavljeno da će u skorijoj budućnosti biti nabavljeno 125 tramvaja (uključujući i ovih 25), ali teško da je to realno ostvarivo, pogotovu ako se zna da, kada su za Beograd kupovani poslednji novi, CAF tramavaji, njih ukupno 30 isporučivano je u nekoliko lotova, a ta isporuka je trajala tri godine. U ovom slučaju ambiciozno najavljenih dodatnih 100 tramvaja (za koje se, uzgred, i ne zna kada će nabavke biti raspisane) izvesno neće stići do izložbe EXPO 2027, a kamoli već ove jeseni kako su preneli pojedini mediji.

D. Aleksić



Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.06.2024.  |  Finansije

Stupa na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine

Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine zvanično 1. jula stupa na snagu, a njime je obuhvaćeno više od 20.000 proizvoda. Ovaj sporazum omogućiće srpskim proizvođačima izvoz na tržište od 1,4 milijarde stanovnika, što bi, prema prognozama ekonomista, trebalo bi da poveća izvoz u ovu zemlju, a ovdašnja preduzeća uključi u kineske globalne lance snabdevanja. Sporazum, kojim je obuhvaćeno 10.412 srpskih proizvoda (tarifnih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.