NavMenu

Niška toplana dobija toplotnu pumpu koja će koristiti vodu iz Nišave za grejanje 30.000 domaćinstava

Izvor: eKapija Petak, 31.05.2024. 10:30
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / Google maps)
U toplanu u Nišu biće uloženo još 8,2 mil EUR u izgradnju toplotne pumpe voda-voda, snage 15 megavata, koja će koristiti energiju vode iz reke Nišave, najavila je ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović i dodala da će ovaj projekat omogućiti korišćenje obnovljivih izvora energije za grejanje približno 30.000 domaćinstava u tom gradu.

- Na ovaj način, energija iz obnovljivih izvora, iz reke Nišave, koristiće se za zagrevanje domova, čime će se smanjiti potrošnja gasa u kotlarnici "Krivi vir" za približno 50% što znači značajne uštede za energente i manji uticaj na životnu sredinu u Nišu - kazala je ministarka.

Ona je juče obišla Gradsku toplanu u Nišu, gde su u toku investicioni radovi vredni 4,2 mil EUR, preneo je sajt Vlade Srbije.

Đedović Handanović je rekla da je u toku rehabilitacija kotlarnice "Krivi vir" i 6,6 kilometara toplovodne mreže u Gradskoj toplani Niš, najavivši da će do početka naredne grejne sezone stanovnici Niša imati pouzdanije grejanje i čistiji vazduh.

Ona je navela da je ove godine za novi javni poziv u Nišu obezbeđeno 12,5 miliona dinara za subvencije, koje idu od 50 do 65%, i dodala da je novina da ove godine postoji i poseban javni poziv za domaćinstava energetski ugroženih kupaca.

Prema njenim rečima, za najugroženije građane subvencije idu i do 90% ulaganja, a za te namene obezbeđeno je 37,5 miliona dinara.

- Očekujemo da javni pozivi za građane budu raspisani i prvoj polovini juna. U prethodne tri godine, približno 600 domaćinstava u Nišu iskoristilo je subvencije koje daje država, zajedno sa lokalnom samoupravom - rekla je ministarka.

Rehabilitaciju Gradske toplane u Nišu realizuje Ministarstvo rudarstva i energetike kroz dva projekta, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Nemačkom razvojnom bankom.
Gradska toplana Niš
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.07.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Nacionalni park kanjon Nere-Beušnice: 20 kilometara iznenađenja na naizgled običnom mestu (FOTO, VIDEO)

Nekada skriveni biser jugozapadne Rumunije, koji se nalazi na samo 25 kilometara od granice sa našom zemljom, postao je prava turistička atrakcija. Zbog toga ćete često na stazama sresti grupe entuzijasta i planinara iz Srbije, a naš jezik čuti više nego rumunski. Reč je o prirodnom rezervatu Nacionalni park kanjon Nere-Beušnice, koji je smešten u Banatskim planinama, na obroncima Karpata. Do njega se stiže vožnjom preko Bele Crkve

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.