NavMenu

Pančevačka Petrohemija kreće u projekat gradnje nove fabrike polipropilena vredne 150 mil EUR - U igri dve varijante, raspisan tender za tehničku dokumentaciju

Izvor: eKapija Ponedeljak, 27.05.2024. 11:02
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / Google Earth)
HIP-Petrohemija a.d. Pančevo raspisala je tender za izradu tehničke dokumentacije, ishodovanje uslova, saglasnosti, dozvola i izvođenje ostalih usluga, zaključno sa pravosnažnom građevinskom dozvolom, rešenjima o odbrenju za izvođenje radova i vodnom saglasnosti, neophodnih za realizaciju projekta "Izgradnja novih proizvodnih kapaciteta za prečišćavanje propilena i proizvodnju polipropilena".

Kako se u tenderskoj dokumetaciji navodi, za sada su u igri dve varijante - projektni kapacitet 140.000 tona polipropilena godišnje i projektni kapacitet 240.000 tona polipropilena godišnje.

Kapacitet nov fabrike biće izabran, kako se dodaje, pre početka FEED faze projekta, odnosno u četvrtom kvartalu ove godine. FEED projekat će dalje biti urađen za jedan izabrani projektni kapacitet: ili 140 KTA ili 240 KTA finalnog proizvoda polipropilena godišnje.

Varijanta 140 uključuje novo postrojenje za prečišćavanje monomera (PGP), projektnog kapaciteta 140 KTA propilena i novu fabriku polipropilena (PP) projektnog kapaciteta 140 KTA finalnog proizvoda polipropilena.

Za ovu varijantu nova fabrika će biti snabdevena propilenom iz Petrohemijinog postrojenja za preradu sirovog benzina (fabrika Etilen), iz Rafinerijinog postrojenja FCC, nerekonstruisanog, kao i iz rezervoarskog sistema u bloku 16.

Za varijantu 240 nova fabrika će biti snabdevena propilenom takođe iz Petrohemijinog postrojenja za preradu sirovog benzina (fabrika Etilen), kao i iz Rafinerijinog postrojenja FCC, ali rekonstruisanog, i iz rezervoarskog sistema u bloku 16. U ovoj varijanti, predviđeno je i snabdevanje iz novog (budućeg) postrojenja u Petrohemiji u za konverziju olefina.

Ova varijanta je predviđena za realizaciju u dve faze. Prva faza uključuje novo postrojenje za prečišćavanje monomera (PGP), projektnog kapaciteta 240 KTA propilena i novu fabriku polipropilena (PP) projektnog kapaciteta 240 KTA finalnog proizvoda polipropilena.

Po završetku faze I, fabrika polipropilena će proizvoditi 200 KTA finalnog proizvoda polipropilena.

Faza dva podrazumeva novo postrojenje za konverziju olefina, projektnog kapaciteta 50 KTA propilena. Buduće novo postrojenje će da obezbedi dodatne količine propilena polimerizacione čistoće čime će, posle završetka faze II, fabrika polipropilena raditi na projektovanom kapacitetu 240 KTA finalnog proizvoda polipropilena. Faza II predstavlja nastavak razvoja projekta i nije predmet tehničkog zadatka.

Rok za prijavu na tender je 17. jun, a detaljnije pogledajte OVDE.

Podsetimo, generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS), Kiril Tjurdenjev, izjavio je nedavno na Kopaonik biznis forumu da će NIS uložiti više od 150 mil EUR u izgradnju nove petrohemijske fabrike.

- Planiramo da uložimo preko 150 mil EUR u izgradnju nove petrohemijske fabrike, postrojenje za proizvodnju polipropilena u Petrohemiji Pančevo - rekao je tada Tjurdenjev govoreći o planovima kompanije.

I. Ž.
HIP Petrohemija Pančevo
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.07.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U centru Vrnjačke Banje gradiće se podzemna garaža - Opština traži koncesionara na 30 godina

Opština Vrnjačka Banja traži koncesionara za projektovanje, finansiranje, izgradnju i upravljanje podzemnom garažom za period od 30 godina. Procenjena vrednost je nešto više od 2 milijarde dinara, bez PDV-a (oko 17,4 mil EUR). Kriterijumi za izbor uključuju validne dozvole, ekonomski i finansijski kapacitet, tehničku i profesionalnu sposobnost, dok je kriterijum za dodelu najviša ponuđena koncesiona naknada. Rok za podnošenje ponuda

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.