NavMenu

Komanda vazduhoplovstva u Zemunu 25 godina čeka obnovu - Kada će početi i ko će je finansirati još nije poznato

Izvor: Politika Petak, 03.05.2024. 13:26
Komentari
Podeli
(Foto: Katarina Stevanović)
Sagrađena je pre bezmalo jednog veka. Njenu lepotu ni do danas ne može da zaseni nijedna palata u Glavnoj ulici, a pred tom Labudicom, kako su je Zemunci nazivali, kule koje se množe širom grada zauvek će ostati ružni pačići.

Zajedno sa zgradom nekadašnje Državne štamparije BIGZ-om i zdanjem Banovine u Novom Sadu čini trilogiju jednog od najvećih srpskih arhitekata Dragiše Brašovana. Oštećena je u NATO bombardovanju pre četvrt veka i do sada nikada nije u potpunosti obnovljena. Ako je to za utehu, nije na spisku zgrada koje će biti porušene i zamenjene stanovima, hotelima i neboderima koji paraju nebo. Za nju postoji projekat obnove, a kada će rekonstrukcija početi i ko će je finansirati – još nije poznato.

Ona je zgrada Komande vazduhoplovstva u Zemunu. Jedna je od najvećih i najdominantnijih građevina u okviru prostorne kulturno-istorijske celine "Staro jezgro Zemuna". Kada majstori konačno, kako nadležni kažu – u skorijoj budućnosti, uđu u to zdanje na Avijatičarskom trgu, imaće mnogo posla. Jer, oštećenja koja su joj naneli NATO projektili 5. aprila 1999. godine nisu mala – pogodili su središnji segment zdanja, onaj koji izbija na Glavnu ulicu i kulu sa dvorišne strane.

– Predviđeno je rušenje i uklanjanje svih oštećenih delova i izrada armiranobetonskih ojačanja konstrukcije celog objekta. S obzirom na to da je objekat pretrpeo veoma velika oštećenja od bombardovanja, projektom arhitekture obrađeni su svi građevinski radovi koji predviđaju očuvanje stabilnih, uklanjanje oštećenih zidanih delova fasadnih zidova, kao i zidanje novih delova fasadnih zidova na mestu porušenih. U okviru sanacije planirana je restauracija i konzervacija fasadne plastike i skulpture Ikara – naveo je u pisanim odgovorima Politici Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture.

Stručnjaci ove ustanove sačinili su projekat rekonstrukcije, sanacije i revitalizacije objekta Komande vazduhoplovstva, koji čim dobije sve saglasnosti Ministarstva odbrane i kad bude izabran izvođač radova može i da se realizuje. Izradu projekta finansirao je Grad Beograd pre tri godine, napominju u Zavodu i dodaju da je za obnovu potrebno oko 1,6 milijardi dinara.

To zdanje jugoslovenske moderne iz perioda između dva svetska rata zadržaće istu namenu, a enterijer će biti adaptiran. Glavni ulaz, kao i svi drugi, ostaje u funkciji, kao i glavni holovi i hodnici, dok se horizontalne i vertikalne komunikacije u objektu zadržavaju u potpunosti.

– Samo se unutar kancelarijskih prostora planira preraspodela površina. Formiranje memorijalnog izložbenog prostora predviđeno je za treći sprat. Za četvrti je planirano formiranje prostora za bankete sa separeima. Prohodna krovna terasa biće očuvana i ona postaje ekstenzija prostora za bankete – ističu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i podsećaju na to da je juna 2000. ispred desnog rizalita čeone fasade postavljeno spomen-obeležje stradalim pripadnicima snaga RV i PVO, tokom vazdušnih napada 1999. godine.

Osam godina kasnije, zgrada Komande vazduhoplovstva zbog svojih arhitektonskih i kulturno-istorijskih vrednosti upisana je u registar kulturnih dobara kao pojedinačni spomenik kulture.

Brašovan je građevinu monumentalnih razmera zamislio na originalan način. Komponovao je osnovu u obliku aviona, a fasadu je razdelio na blokove sa zaobljenim krajevima između kojih u centru dominira visoka kula. Četvorospratno zdanje podignuto je 1935. godine na mestu zgrada nekadašnje Vojne komande u Zemunu sa unutrašnjim dvorištem i predbaštom. Postavljeno je kao samostalna blok-zgrada, koncipirana i kao deo zgrade Zemunske vojne komande u Glavnoj ulici 5, sa kojom čini urbanističku celinu. Statički proračun i nadzor bio je poveren Milutinu Milankoviću, srpskom naučniku.

– Simetričan volumen glavne fasade naglašen je bočnim rizalitima prizemlja i prva dva sprata. Bočnu fasadu karakteriše ujednačen ritam građevinskih otvora i diskretno i odmereno postavljena voluminozna figura Ikara, koji je svojom mitološkom simbolikom vezan za značenje i namenu objekta. On poseduje originalnost, likovnu izražajnost, kompozicionu ravnotežu delova i celine, unutrašnju dinamiku i sklonost ka detalju – naglašavaju u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.
Komanda ratnog vazduhoplovstva u Zemunu
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.07.2024.  |  Energija

Za 10 godina ostajemo bez 1.000 megavata struje na ugalj – Hoćemo li imati dovoljno obnovljivih izvora da ih zamenimo?

Nove elektrane su nasušna potreba Srbije, jer se potrošnja struje u našoj zemlji povećava, no veliki problem predstavlja to što tih kapaciteta još nema, a oni koji su operativni zastareli su i samim tim na "izdisaju, smatra domaća stručna javnost. Da su nove elektrane neophodne nedavno je izjavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je konstatovao da će za njihovu izgradnju biti potrebno obezbediti više milijardi evra. – Sad

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.