NavMenu

Vučić: Za godinu dana u saobraćaj se pušta brza pruga do Subotice

Izvor: eKapija/RTV Četvrtak, 21.12.2023. 12:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SB7/shutterstock.com)Ilustracija
Na železničkom vijaduktu kod Vrbasa trenutno se obavljaju završni radovi, a cela brza pruga od Novog Sada do Subotice biće završena do kraja 2024. godine, obećanje je koje su danas danas dali kineski izvođači prdsedniku Aleksandru Vučiću, prenosi RTV.

Kineske železnice su uložile dodatni napor i povećale broj baza, kao i opremu za polaganje koloseka, kako bi sve bilo gotovo do kraja 2024. godine, rekli su Vučiću predstavnici kineskih kompanija China railway international i CHCHG.

Predesdnik Srbije je istakao da su angažovani kineski izvođači jedne od najboljih kompanije iz Kine koje rade u Srbiji.

Podsetimo, i potez od Beograda do Stare Pazove radili su Kinezi, a taj deo posla, prema zvaničnim informacijama, koštao je 350,1 mil USD i finansiran je iz kredita kineske Eksim banke. Početak radova na pruzi Prokop – Stara Pazova svečano je obeležen u novembru 2017. i tada je kao rok za završetak najavljeno 36 meseci. U međuvremenu je kao datum starta radova na toj deonici počeo da se navodi jun 2018, a kasnije je rok za okončanje radova aneksima ugovora produžen.

Radovi na pruzi Stara Pazova – Novi Sad uključujući i izgradnju tunela i vijadukta Čortanovci, za koje su bili zaduženi Rusi, ukupno su, prema zvaničnim informacijama, bili teški 585,5 mil USD i taj projekat se finansirao iz kredita Ruske Federacije. Na tunelu i vijaduktu Čortanovci radovi su počeli avgusta 2017. sa rokom za završetak od 52 meseca. Obnova i modernizacija pruge Stara Pazova – Novi Sad krenula je 16. marta 2018. sa rokom od 48 meseci.

Kada su u februaru 2019. ukinuti svi vozovi između Beograda i Novog Sada, očekivalo se da će oni biti vraćeni nešto ranije, barem u toku jeseni 2021. Ali kao i sa svim drugim velikim rekonstrukcijama u zemlji, i za obnovu i modernizaciju pruge na ovoj relaciji zvaničnici su licitirali sa rokovima da bi, pokazalo se na kraju, realan rok bio mart 2022. Mada su i posle toga uočene manjkavosti na delovima trase koji su morali naknadno da se sređuju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.07.2024.  |  Građevina

Ministarstvo finansija tražilo privremenu građevinsku dozvolu za radove na 40 parcela za EXPO 2027

Prvog dana jula Ministarstvo finansija ponovo se pojavilo u elektronskom sistemu za izdavanje građevinskih dozvola. Ovoga puta, kao nosilac investitorskih prava na projektu EXPO 2027 podnelo je zahtev za dobijanje privremene građevinske dozvole za radove na čak 40 parcela u okviru tog kompleksa. Ono što se može saznati uvidom u katastar jeste da je mahom reč o parcelama kojima će prolaziti saobraćajnice za EXPO. Kako predviđa Zakon o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.