NavMenu

Posle devet godina pomaci u izgradnji autoputa Banjaluka-Mliništa, raspisan tender za izradu UTU i plana parcelacije deonice do Mrkonjić Grada

Izvor: eKapija Subota, 25.11.2023. 14:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: gkuna/shutterstock.com)Ilustracija

Autoputevi RS su raspisali javni poziv za izradu urbanističko-tehničkih uslova i plana parcelacije prve faze autoputa Banjaluka-Mliništa, dionica Banjaluka jug-Mrkonjić Grad.

Prema tenderskoj dokumentaciji procijenjena vrijednost nabavke iznosi 230.000 KM bez PDV-a dok predmetne suluge treba da budu pružene u roku od godinu dana od dana potpisivanja ugovora.

- Radi unapređenja putne mreže u RS sprovode se konstantne aktivnosti na planiranji i izradi dokumentacije za izgradnju mreže autoputeva sa kompletnom infrastrukturom - navedeno je između ostalog u projektnom zadatku.

U tom dokumentu se ističe da su dotrajalost magistralnih puteva, loše tehničke karakteristike, povećana frenkvencija saobraćaja uslovile potrebu za realizaciom projekta autoputa Banjaluka-Mrkonjić Grad, koji bi se vezao na obilaznicu Banjaluka i sa njom kao i autoputem Banjaluka-Gradiška činio jedinstvenu saobraćajnicu kojom se povezuje sjeverni i sjeverozapadnji dio RS i dalje prema Hercegovini i Hrvatskoj.

Početak dionice je u širem području banjalučkog naselja Lauš (petlja Banjaluka jug, kao dio obilaznice) a kraj na području Rogolja u Mrkonjić Gradu. Dužina dionice je oko 46 km.

Glavni ciljevi projekta su poboljšanje ekonomskog i društvenog razvoja zemlje i poboljšana investiciona klima, piše u proejktnom zadatku.

Podsjećamo da već devet godina traje priča o izgradnji autoputa Banjaluka-Mliništa. Ugovor o projektovanju i i izgradnji prve faze autoputa Banja Luka – Mliništa, dionice Banja Luka – Mrkonjić Grad, potpisan je još u decembru 2014. godine sa kineskom kompanijom Sinohydro.

Sa istom kineskom kompanijom dvije godine kasnije, odnosno 2016. godine je potpisan i komercijalni ugovor, a sve je trebala finansirati kineska Eksim banka međutim do današnjeg dana nije bilo nikakvog pomaka u realizaciji.

Nakon nekoliko godina mirovanja, vlast u Republici Srpskoj 2021. godine ponovo je oživela ideju izgradnje autoputa od Banjaluke do Mliništa kada je prvi put najavljen tender za izradu idejnog projekta i plana parcelacije za prvu dionicu autoputa od Banja Luke do Mrkonjić Grada.

Te godine se licitiralo da je vrijednost ukupnog autoputa oko 600 mil EUR.

Inače, ideja je se sa ovim autoputem ide skroz do Splita. Najveći dio od 99 kilometara bi prolazio kroz Republiku Srpsku, 60 kroz Federaciju BiH, a 22 kilometra bi napravila Hrvatska. U februaru 2022. govoreći o izgradnji ovog autoputa istaknuto je da nije od tolikog ekonomskog značaja obzirom na vrijednost projekta.

Sada je ipak raspisan najavljeni tender za UTU uslove i plan parcelacije dionice Banjaluka-Mrkonjić Grad, ali za mnogo manji iznos od ranije spominjanih milion maraka.

Ponude se primaju do 13. decembra, a detalji se nalaze OVDJE.


S.T.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.07.2024.  |  Građevina

Ministarstvo finansija tražilo privremenu građevinsku dozvolu za radove na 40 parcela za EXPO 2027

Prvog dana jula Ministarstvo finansija ponovo se pojavilo u elektronskom sistemu za izdavanje građevinskih dozvola. Ovoga puta, kao nosilac investitorskih prava na projektu EXPO 2027 podnelo je zahtev za dobijanje privremene građevinske dozvole za radove na čak 40 parcela u okviru tog kompleksa. Ono što se može saznati uvidom u katastar jeste da je mahom reč o parcelama kojima će prolaziti saobraćajnice za EXPO. Kako predviđa Zakon o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.