NavMenu

Kako da iskoristimo digitalizaciju i promenimo igru u regionu?

Izvor: eKapija Utorak, 14.11.2023. 14:27
Komentari
Podeli
Zapadni Balkan, kako se označava prostor u kome su i Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina (Republika Srpska) u zaostatku je za državama Evropske unije, kada se govori o digitalnoj transformaciji. Naime, prema izveštaju DESI (Digital Economy Society Index), samo 35% građana sa naših područja posedovalo je bar osnovne digitalne veštine 2021. godine, dok je u EU taj prosek bio gotovo 54%.

Međutim, pokrivenost 4G mrežom u regionu dosegla je gotovo 96% pre dve godine, što je blizu procenta pokrivenosti u EU, ali se zaostaje po pitanju razvoja 5G mreže.

Ipak, potencijal u ovoj oblasti je ogroman - radi se na digitalizaciji i digitalnoj tranformaciji, unapređenju digitalne ekonomije, podršci tehnološkim inovacijama. Upravo to je osnova za unapređenje saradnje između zemalja regiona, kako bi se olakšao protok informacija, ljudi i resursa.

Takođe, važno je raditi na edukaciji i podizanju svesti među građanima, poslovnim sektorom i javnim institucijama, kako bi se digitalna transformacija promovisala unutar društva.

Zbog toga novi bilten eKapije pod nazivom "Digitalna transformacija - Pametna rešenja koja menjaju igru" želi da pruži odgovor na pitanje "Gde smo stigli do sada?". Razgovarali smo sa onima koji su u centru zbivanja, koji su kreatori nove stvarnosti, koji svojim rešenjima i idejama doprinose da ovaj svet bude pametniji i jednostavniji.

Produktivnost i profit ne bi trebalo da budu ometani komplikovanim procesima i zastarelom tehnologijom. Investicije u inovacije i poboljšanje iskustva korisnika i klijenata svakako su ono u čemu digitalizacija ima svoj udeo i čemu bi trebalo težiti.

Predstavljamo vam dobre primere, dajemo mnoštvo korisnih saveta i rešenja, kako bismo svi zajedno što bolje iskoristili trenutak u kome živimo i poslujemo.

A.K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.07.2024.  |  Građevina

U Šidu počela izgradnja ritejl parka

U Šidu je svečano položen kamen temeljac za izgradnju Nova retail parka. Ovde će biti zaposleno više od 250 ljudi, a investicija je vredna oko 15 mil EUR, navedeno je u saopštenju. Budući ritejl park nalaziće se na površini od 2,5 hektara sa ukupno izgrađenih 11.000 kvadratnih metara komercijalnog prostora. Svoje mesto ovde će naći Lidl, zatim različiti modni brendovi, obuća, tehnika, kao i propratni sadržaji. Nova Retail Park

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.