NavMenu

Kako da iskoristimo digitalizaciju i promenimo igru u regionu?

Izvor: eKapija Utorak, 14.11.2023. 14:27
Komentari
Podeli
Zapadni Balkan, kako se označava prostor u kome su i Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina (Republika Srpska) u zaostatku je za državama Evropske unije, kada se govori o digitalnoj transformaciji. Naime, prema izveštaju DESI (Digital Economy Society Index), samo 35% građana sa naših područja posedovalo je bar osnovne digitalne veštine 2021. godine, dok je u EU taj prosek bio gotovo 54%.

Međutim, pokrivenost 4G mrežom u regionu dosegla je gotovo 96% pre dve godine, što je blizu procenta pokrivenosti u EU, ali se zaostaje po pitanju razvoja 5G mreže.

Ipak, potencijal u ovoj oblasti je ogroman - radi se na digitalizaciji i digitalnoj tranformaciji, unapređenju digitalne ekonomije, podršci tehnološkim inovacijama. Upravo to je osnova za unapređenje saradnje između zemalja regiona, kako bi se olakšao protok informacija, ljudi i resursa.

Takođe, važno je raditi na edukaciji i podizanju svesti među građanima, poslovnim sektorom i javnim institucijama, kako bi se digitalna transformacija promovisala unutar društva.

Zbog toga novi bilten eKapije pod nazivom "Digitalna transformacija - Pametna rešenja koja menjaju igru" želi da pruži odgovor na pitanje "Gde smo stigli do sada?". Razgovarali smo sa onima koji su u centru zbivanja, koji su kreatori nove stvarnosti, koji svojim rešenjima i idejama doprinose da ovaj svet bude pametniji i jednostavniji.

Produktivnost i profit ne bi trebalo da budu ometani komplikovanim procesima i zastarelom tehnologijom. Investicije u inovacije i poboljšanje iskustva korisnika i klijenata svakako su ono u čemu digitalizacija ima svoj udeo i čemu bi trebalo težiti.

Predstavljamo vam dobre primere, dajemo mnoštvo korisnih saveta i rešenja, kako bismo svi zajedno što bolje iskoristili trenutak u kome živimo i poslujemo.

A.K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.07.2024.  |  Građevina

Beograd u tri godine planira da uloži 87,2 mil EUR u Linijski park

Grad Beograd planira da do kraja ove i u naredne dve godine uloži 10,2 milijarde dinara, odnosno oko 87,2 mil EUR u Linijski park. Naime, kako se vidi u Odluci o budžetu Beograda za 2024. godinu koji su nedavno usvojili gradski odbornici, predviđeno je da grad do kraja ove godine izdvoji više do milijardu dinara za Linijski park, dok se u 2025. godini planira još 3,7 milijardi, a 2026. za te namene projektovano je 5,5 milijardi dinara.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.