NavMenu

U Srbiji se troši četiri puta više energije od evropskog proseka

Izvor: eKapija Ponedeljak, 16.10.2023. 12:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: AKIRA_PHOTO/shutterstock.com)Ilustracija
U Srbiji se troši četiri puta više energije od evropskog proseka da bi se proizvela ista jedinica BDP-a, kao i dvostruko više toplotne energije, izjavila je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene Maja Vukadinović.

Ona je gostujući na RTS-u navela da je stoga prioritet države da promoviše i podstiče realizaciju mera energetske efikasnosti u domaćinstvima i javnim objektima.

Vukadinović je podsetila da je od 2021. godine Ministarstvo, u saradnji sa lokalnim samoupravama, obezbedilo 2,66 milijardi dinara za subvencije za različite mere energetske efikasnosti, koje je već iskoristilo približno 20.000 domaćinstava, preneo je sajt Vlade.

- U ovoj godini subvencije su dostupne u 131 lokalnoj samoupravi, a novina je da se one kreću od 50 do 65% vrednosti investicije - rekla je ona.

Vukadinovićeva je navela da su u više od 40% gradova i opština raspisani javni pozivi za građane koji pokazuju najveće interesovanje za zamenu stolarije, izolacije i kotlova.

Prema njenim rečima, ovaj projekat, koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, trajaće narednih pet godina i planirano je da se obezbede subvencije za energetsku sanaciju 50.000 domaćinstava.

Ona je dodala da raste interesovanje za ugradnju solarnih kolektora za zagrevanje vode i za postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, čime se stiče status kupca-proizvođača.

- Do sada je 1.600 domaćinstava priključeno na distributivnu mrežu postavljanjem solarnih panela, koji značajno doprinose smanjenju troškova za električnu energiju, ali i promovišu upotrebu čistih izvora energije, što se pozitivno odražava na životnu sredinu - istakla je Vukadinovićeva.


Dodala je i da se velika pažnja posvećuje energetskoj sanaciji javnih objekata i da je od 2014. godine realizovano 145 takvih projekata.

Navela je da je Ministarstvo pre deset dana u Vrnjačkoj Banji potpisalo sa 21 jedinicom lokalne samouprave ugovore, koji se odnose na energetsku sanaciju škola, vrtića, upravnih zgrada, sportskih centara, domova sindikata i kulture, kao i ugradnju solarnih panela i poboljšanje javne rasvete, a čija vrednost iznosi 65 miliona dinara.

Ona je podsetila i da je Vlada nedavno usvojila nove mere kojima se promoviše racionalna upotreba električne energije u grejnoj sezoni, čime se mogu prepoloviti računi za struju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.10.2024.  |  Građevina

Na prodaju stambeno-poslovni kompleks Mozaik u Nišu - Početna cena 12,9 mil EUR

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju imovine preduzeća DV Mozaik inženjering d.o.o. Niš, metodom javnog nadmetanja. Na prodaju je stambeno-poslovni kompleks Mozaik, koji obuhvata 215 stambenih jedinica, 17 poslovnih prostora, 154 garažna mesta, 100 parking mesta i 308 podruma. Kompleks se nalazi na adresi Branka Krsmanovića br. 12A-12D i zauzima površinu od 12.277 m² stambenog prostora i 2.359 m²

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.