NavMenu

Mali: Uskoro aktivno gradilište u Surčinu, EXPO će biti najveći građevinski poduhvat u ovom delu Evrope

Izvor: Beta Petak, 30.06.2023. 15:15
Komentari
Podeli
(Foto: Urbanistički zavod Beograda/PPPPN Nacionalnog fudbalskog stadiona - druga faza, screenshot)
Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je u obilasku lokacije u Surčinu gde će biti sagrađen novi Nacionalni stadion, objekti za EXPO izložbu i novi Beogradski sajam izjavio da će tu uskoro biti aktivirano najveće gradilište u ovom delu Evrope na oko 150 hektara.

- Ovo postaje najveći projekat, najveći građevinski poduhvat u ovom delu Evrope, mesto na kome će nići i veliki broj stambenih, poslovnih i komercijalnih zgrada - rekao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

On je istakao da će novi stadion zauzeti oko 32 hektara zemljišta, dok je 25 hektara predviđeno za EXPO prostor, a na ostatku zemljišta biće izgrađeni hoteli i stambeni i prateći objekti. Mali je rekao da će izgradnja EXPO kompleksa i izgradnja beogradskog metroa biti dva najveća građevinska projekta u ovom delu Evrope.

- Ponosan sam što je Beograd domaćin EКSPO izložbe 2027, pobedili smo u utakmici sa Amerikom, Tajlandom, Argentinom, Španijom. Očekujemo više od tri miliona posetilaca samo 2027, uz prihode od preko milijardu evra - rekao je Mali.

On je dodao da će Srbija biti domaćin za više od 120 zemalja i da Beograd trenutno u ponudi ima 11.400 ležajeva dok će za predstojeću izložbu trebati bar duplo više. EXPO izložba, po njegovim rečima, donosi veliki posao građevinarima, ali i kamenolomima u Srbiji budući da prvo sledi ogroman posao nasipanja peskom i kamenom da bi se dostigla potrebna kota.


- Veliki nas posao čeka, ali krajem 2026. godine sve mora biti završeno - rekao je Mali i dodao da to podrazumeva i izgradnju četiri nove saobraćajnice i jedne petlje.

Specijalizovana izložba EXPO sa temom "Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve" biće održana u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine. Planirani EКSPO kompleks će uključivati sajamske hale, paviljone, smeštajne kapacitete i komercijalne objekte i biće povezan sa centrom grada i aerodromom.

U obilasku lokacije budućeg EXPO komleksa sa ministrom finansija bio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je na Instragramu objavio da će to mesto doneti "ogromne šanse i mnogo posla Beogradu i Srbiji".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.07.2024.  |  Energija

Za 10 godina ostajemo bez 1.000 megavata struje na ugalj – Hoćemo li imati dovoljno obnovljivih izvora da ih zamenimo?

Nove elektrane su nasušna potreba Srbije, jer se potrošnja struje u našoj zemlji povećava, no veliki problem predstavlja to što tih kapaciteta još nema, a oni koji su operativni zastareli su i samim tim na "izdisaju, smatra domaća stručna javnost. Da su nove elektrane neophodne nedavno je izjavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je konstatovao da će za njihovu izgradnju biti potrebno obezbediti više milijardi evra. – Sad

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.