NavMenu

Protest zbog rušenja Nemačkog paviljona na Starom sajmištu - Šta kaže Zavod za zaštitu spomenika?

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.03.2023. 15:26
Komentari
Podeli
Kula na Starom sajmištu (Foto: Shutterstock/BalkansCat)Kula na Starom sajmištu
Kako je saopštila Stranka Zajedno, na prostoru Starog sajmišta počelo je "protivzakonito rušenje" nemačkog paviljona, preneo je sajt N1 i zatražila od nadležnih da odmah obustave radove. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, sa druge strane, tim povodom je saopštio da, "imajući u vidu značaj prostora kao i prvenstveno javni interes formiranja Memorijalnog centra sa pristupnom saobraćajnicom, kao stečenom planskom obavezom, nije moguće zadržavanje Nemačkog paviljona".

Poslanik Đorđe Miketić iz Stranke Zajedno rušenje je nazvao "varvarskim i protivzakonitim" i ono, kako je kazao, "mora momentalno biti obustavljeno".

Iz Zavoda, međutim navode da je, "u skladu sa planskom dokumentacijom kojom je predviđeno formiranje memorijalnog kompleksa, i u skladu sa Zakonom o Memorijalnom centru Staro sajmište definisano da Memorijalni centar obuhvata odgovarajući prostor na levoj obali Save uključujući parcele kulturnog dobra "Staro sajmište - Logor Gestapoa" i njegove zaštićene okoline", i dodaju:

- Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u skladu sa zakonskom procedurom, definiše mere zaštite kulturnog dobra, odnosno njegove zaštićene okoline. U tom smislu, kako se navodi, od utvrđivanja za kulturno dobro, preko učešća u izradi dup-a i kasnijih urbanističkih planova, zavod nije odstupio od početnog stava da strateški interes izgradnje saobraćajnice u zaštićenoj okolini spomenika kulture ne može ugroziti samo kulturno dobro.

Kako su naveli iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, originalni projekat Prvog beogradskog sajma iz 1937. godine nije obuhvatao prostor na kome se nalazi Nemački paviljon (koji je naknadno izgrađen) i granica kulturnog dobra poklapa sa granicom originalnog Prvog beogradskog sajma. Zaštićena okolina kulturnog dobra obuhvata prostor u njegovoj neposrednoj blizini. Merama zaštite zaštićene okoline spomenika kulture ne podrazumeva se očuvanje objekata u postojećem stanju, već kontrolisana izgradnja koja ni na koji način (niti formom, niti sadržajem) ne sme ugroziti kulturno dobro.

- Na delu zaštićene okoline, prema važećim urbanističkim planovima, kao strateška odluka grada još krajem osamdesetih godina 20. veka, planirano je formiranje saobraćajnice (povezivanje ulice Vladimira Popovića i Bulevara Nikole Tesle sa pratećom infrastrukturom). Radovi na prosecanju saobraćajnice se sprovodeu skladu sa planskom dokumentacijom: Detaljni urbanistički plan (DUP) spomeničkog kompleksa "Staro sajmište", Prostorni plan područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda – područje priobalja reke Save za projekat "Beograd na vodi", kao i Plan generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinica lokalne samouprave – grad Beograd, celine I-XIX - dodaje se u saopštenju.

Očuvanje kulturnog nasleđa je zajednički i opšti javni interes i nasleđu se nanosi velika šteta ukoliko se ono koristi u dnevno-političke svrhe, međusobno optuživanje, a posebno ako se koriste nepotpune informacije kojima se lako manipuliše javnost, piše u saopštenju iz Zavoda.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.07.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Nacionalni park kanjon Nere-Beušnice: 20 kilometara iznenađenja na naizgled običnom mestu (FOTO, VIDEO)

Nekada skriveni biser jugozapadne Rumunije, koji se nalazi na samo 25 kilometara od granice sa našom zemljom, postao je prava turistička atrakcija. Zbog toga ćete često na stazama sresti grupe entuzijasta i planinara iz Srbije, a naš jezik čuti više nego rumunski. Reč je o prirodnom rezervatu Nacionalni park kanjon Nere-Beušnice, koji je smešten u Banatskim planinama, na obroncima Karpata. Do njega se stiže vožnjom preko Bele Crkve

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.