NavMenu

Proteruju duvan iz restorana

Izvor: Vino & fino Ponedeljak, 23.01.2023. 17:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Yulia Grigoryeva/shutterstock.com)Ilustracija
Dok je u svetu potpuno normalno da na kraju gastronomskog ugođaja u jednom restoranu, ukoliko ste pušač, izađete napolje da biste uživali u cigareti, u Srbiji je i dalje, bukvalno u svakom restoranu dozvoljeno pušenje. Ipak, izgleda da se to menja!

Od donošenja "novog" Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, donetog pre skoro sedam godina i koji suštinski ništa nije promenio, situacija je ipak postala malo bolja, jer sada ima i restorana koji su počeli da zaista odvajaju određene delove u prostoru kao nepušačke.

U septembru prošle godine, beogradski restoran Endorfin odlučio se na veliki korak i totalno zabranio pušenje unutra, dok je u restoranu JaM, jednom od 18 Mišlenovih favorita za ovu godinu, pušenje zabranjeno od juna. Takođe, dorćolska Homa ovog vikenda nas je obradovala vešću da je zabranila upotrebu tompusa.

- Bez želje da ikog diskriminišemo, smatramo da u zatvorenim prostorima miris tompusa kvari ugođaj svima, kao i utisak hrane koji treba da bude dominantna stvar u jednom restoranu. Mislim da je prvi korak ka oslobađanju restorana od neprijatnog duvanskog dima upravo zabrana pušenja tompusa - kaže Vlastimir Puhalo, jedan od vlasnika restorana Homa.

Pane e Vino na Novom Beogradu oduvek je bio nepušački lokal, a u pojedinim kafeterijama i veganskim mestima trend totalne zabrane pušenja odavno je u modi. Od pre nekoliko meseci, bez duvanskog dima je i popularni Endorfin.

- Na ovakav potez smo se odlučili pre svega zbog nas samih, koji provodimo praktično svaki dan u restoranu i još jedna zimska sezona bi bila neizdrživa. Naravno i zbog naših gostiju, za koje smo smatrali da ne mogu da dožive bistronomiju u punom svetlu ako se za stolu pored sve vreme puše cigarete i duva dim u lice dok se na primer, uparuju vino i hrana. Da bi svi ljudi ovo razumeli želim da napomenem da i sam konzumiram cigarete, ali mi je apsolutno normalno da izađem napolje i ispod grejača u vrlo opuštenoj atmosferi pušim, ne smetajući nikome, a pritom iskusim svoj gastronomski doživljaj u mnogo lepšem ambijentu – kaže Miloš Vukšić, vlasnik restorana Endorfin i dodaje da umesto debakla koji su im svi prognozirali zbog ove odluke, sala restorana je punija, a komentari izuzetno pozitivni.

U restoranu JaM od jula je zabranjeno pušenje unutra, osim električnih cigareta. Leto su iskoristili da goste lagano prilagode promeni, a za pušače su obezbedili nekoliko stolova u bašti, kao i grejalice.

- Svesni smo da odlazak u restoran podrazumeva celokupan doživljaj i da u taj doživljaj spada i uživanje u cigaretama. Ipak duvanski dim utiče na kvalitet hrane, a nema je hrana prioritet - kaže Iva Bogunović, menadžerka restorana JaM.

Nažalost, pre ćete u manjim barovima i kafeterijama na periferiji videti znak "zabranjeno pušenje" nego u ozbiljnijim ugostiteljskim objektima, naročito restoranima. Ipak, sve je više onih koji imaju podeljene pušačke i nepušačke zone – ali odvojene istinski, ne samo kozmetički. Još uvek je najviše lokala u kojima misle da dobra ventilacija rešava pola posla. I rešava! Ali, samo ako je tako jaka poput one u Franšu. Tamo je ventilacija toliko dobra da se dim cigarete ne oseća ni za stolom za kojim sedi pušač, a dosta dobru ventilaciju ima i Homa Bistro, kao i još niz lokala.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.07.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Nacionalni park kanjon Nere-Beušnice: 20 kilometara iznenađenja na naizgled običnom mestu (FOTO, VIDEO)

Nekada skriveni biser jugozapadne Rumunije, koji se nalazi na samo 25 kilometara od granice sa našom zemljom, postao je prava turistička atrakcija. Zbog toga ćete često na stazama sresti grupe entuzijasta i planinara iz Srbije, a naš jezik čuti više nego rumunski. Reč je o prirodnom rezervatu Nacionalni park kanjon Nere-Beušnice, koji je smešten u Banatskim planinama, na obroncima Karpata. Do njega se stiže vožnjom preko Bele Crkve

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.