NavMenu

Više od 70 zainteresovanih kompanija za članstvo u NTP Novi Sad, u pripremi još jedna zgrada

Izvor: NS Uživo Subota, 10.12.2022. 10:59
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / Google Earth)

U Naučno-tehnološkom parku Novi Sad u petak je obeležana prva godina poslovanja, za to vreme raspisano je pet javnih poziva i više od 70 zainteresovanih kompanija za članstvo u NTP.

Direktor Naučno-tehnološkog parka Novi Sad Nebojša Drakulić, ističe da su proteklih godinu dana uložili velike napore kako bi postali inovatina zajednica, ali i naglasio da je današnji događaj značajan za NTP.

– U proteklih godinu dana raspisano je ukupno pet javnih poziva. Tri javna poziva su se odnosile na tehnološko- razvojne kompanije i dva koja su se odnosila na start up kompanije – istakao je direktor NTP.

Drakulić ističe da je bilo je više od 70 zaniteresovanih inovativnih kompanija za članstvo u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad.

– Danas smo domaćini i imamo u članstvu dva istraživačka instituta, BioSens i Institut za veštačku inteligenciju, 11 tehnološko- razvojnih kompanija i 18 start up. U proteklom periodu organizovano je više od 50 događaja, u kojim je učestvovalo preko 2000 učesnika, i ugostili smo više od 20 delegacija visokog profila – rekao je Drakulić.

Direktor je naglasio da zbog velikog interesovanja za članstvo u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad iznedrilo ideju o izgradnji nove zgrade.

– To je još jedan zadatak u koji smo se upustili. U toku je izrada tehničke dokumentacije i zgrada će biti locirana u kampusu. Sigurni smo da će nove članice naći svoja odeljenja u novom prostoru – istakao je direktor NTP.


Prisutnima se obratio i Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević.

– U proteklih šest godina pokazali smo da razumemo zahteve privrede u smislu većeg zapošljavanja i poreskog zahvatanja, ali ono što su stvarne perspektive razvoja privrede jeste upravo ovde. Bliskost nauke i privrede, to je ono što nam je omogućilo da budemo zemlja koja se prepoznaje po istraživačima. Nažalost, danas 0,4% učestvuje u istraživačkim timovima u našim kompanijama – istakao je Milošević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.07.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Nacionalni park kanjon Nere-Beušnice: 20 kilometara iznenađenja na naizgled običnom mestu (FOTO, VIDEO)

Nekada skriveni biser jugozapadne Rumunije, koji se nalazi na samo 25 kilometara od granice sa našom zemljom, postao je prava turistička atrakcija. Zbog toga ćete često na stazama sresti grupe entuzijasta i planinara iz Srbije, a naš jezik čuti više nego rumunski. Reč je o prirodnom rezervatu Nacionalni park kanjon Nere-Beušnice, koji je smešten u Banatskim planinama, na obroncima Karpata. Do njega se stiže vožnjom preko Bele Crkve

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.