NavMenu

GSP Beograd planira izgradnju novih tramvajskih depoa posle 40 godina - Moguće lokacije Vidikovac i Ada Huja

Izvor: eKapija Petak, 25.12.2020. 10:21
Komentari
Podeli
(Foto: Ozgur Guvenc/shutterstock)
JKP Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd objavilo je prethodno informativno obaveštenje o nabavci usluge izrade projektne dokumentacije za izgradnju tramvajskih depoa.

Predmet nabavke su usluge tehničkog projektovanja mehaničkih i električnih instalacije zgrada, a planirani datum početka postupaka javne nabavke je 1. jul 2021. godine. Detalje prethodnog obaveštenja o nabavci pogledajte OVDE.

Kako su za eKapiju rekli u GSP-u Beograd, ideja je da budu izgrađena dva nova depoa, a neki od predloga za lokacije su Ada Huja i Vidikovac.

- GSP je napravio svoj predlog, odnosno svoje viđenje razvoja tramvajskog sistema u Beogradu, uključujući i tramvajske depoe, jer je pretpostavka da će se tramvajska mreža širiti, s obzirom da osim Mosta na Adi, nije proširivana poslednjih nekoliko decenija, a poslednji depo u prestonici je izgrađen pre 40 godina i to je onaj na Novom Beogradu - kažu u Gradskom saobraćajnom preduzeću.

Pored depoa na Novom Beogradu (Depo Sava kod naselja Belvil), podsećaju iz GSP-a, postoje i depoi na Dorćolu koji nisu nisu depoi za izlazak tramvaja u saobraćaj, već služe za servisiranje i veće opravke tramvaja - depo Livnica i depo Montaža, od kojih je poslednji pravljen između dva rata.

- Jedan od novih depoa, koji će biti veći od postojećih, služiće da za smešptaj tramvaja, lakih opravki i dnevnih pregleda i odatle će najveći broj tramvaja izlaziti u saobraćaj, dok će drugi biti zamena za postojeće u kojima se obavljaju veći radovi na održavanju tramvaja - navode u GSP-u.


Dodaju i da je u planu zamena starih i nabavka novih tramvaja, te da bi to trebalo da se desi vrlo brzo, jer je dobar deo tramvaja koji trenutno saobraćaju Beogradom iz donacije i već su odslužili svoje.

Trenutno, kažu, u glavnom gradu postoji više od 200 tramvaja, ali nisu svi za saobraćaj.

- Poslednji tramvaj je kupljen 2011, a pre toga 1997. godine, dok je najnoviji stari tramvaj nabavljen pre četiri godine - ističu naši sagovornici ali i dodaju da nabavke tramvaja traju godinama.

Navode i da su posle nabavke novih tramvaja novi depoi neophodni, jer sadašnji smeštajni prostor nije dovoljan i za nove tramvaje, ali da i to traje, jer posle izrade idejnog projekta depoa može da prođe i nekoliko godina do početka izgradnje, a gradnja bi trajala dve do tri godine.

B. Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.07.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Nacionalni park kanjon Nere-Beušnice: 20 kilometara iznenađenja na naizgled običnom mestu (FOTO, VIDEO)

Nekada skriveni biser jugozapadne Rumunije, koji se nalazi na samo 25 kilometara od granice sa našom zemljom, postao je prava turistička atrakcija. Zbog toga ćete često na stazama sresti grupe entuzijasta i planinara iz Srbije, a naš jezik čuti više nego rumunski. Reč je o prirodnom rezervatu Nacionalni park kanjon Nere-Beušnice, koji je smešten u Banatskim planinama, na obroncima Karpata. Do njega se stiže vožnjom preko Bele Crkve

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.