NavMenu

Silicijumska dolina na Zvezdari - Otvaranje beogradskog Naučno-tehnološkog parka u junu 2012.

Izvor: Tanjug Nedelja, 13.05.2012. 17:29
Komentari
Podeli

(Foto: Saint Gobain Rigips Trophy 2013)

Beograd je, dve i po decenije nakon početka gradnje, dobio svoj prvi Naučno-tehnološki park, jedan od nekoliko planiranih objekata te vrste u Srbiji.

Cilj projekta je privlačenje domaćih i stranih visokotehnoloških kompanija, kako onih u startap fazi, tako i onih u fazi rasta i razvoja.

Iako danas nije i zvanično otvoren, Naučno-tehnološki park su u završnoj fazi unutrašnjeg uređenja posetili bivši ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, kao i predsednički kandidat liste "Izbor za bolji život" Boris Tadić, koji su taj kompleks nazvali budućom silicijumskom dolinom Srbije.

- Ovaj park će biti magnet za visokotehnološke kompanije iz sveta koje će, umesto da otvaraju razvojne centre u Indiji ili Rusiji, imati mogućnost da to urade u Srbiji - rekao je Đelić.

Prvi stanovnici kompleksa će, prema njegovim rečima, biti Poslovno-tehnološki inkubator tehničkih fakulteta, u okviru kojeg posluje 26 firmi, kao i Nacionalni inovacioni fond.

Tadić je kazao da će razvoj sveta u narednih pedeset godina biti vezan pre svega za razvoj informacionih tehnologija i da je neophodno da Srbija nađe svoje mesto u takvoj budućnosti.

Uloga softverske industrije u srpskom bruto domaćem proizvodu iz godine u godinu raste i to bi, kako je objasnio Tadić, mogao da bude jedan od najvećih iskoraka u privredi naše zemlje.

- Veoma je malo poznata činjenica da je softverski potencijal Srbije izuzetno veliki. Kada u inostranstvu kažem da je na tom polju naš potencijal izvrstan moji sagovrnici nastupaju sa iznenađenjem, znači moramo, pored uspostavljanja ovog parka, da fokusirano idemo na velike kompanije koje bismo da dovedemo - rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, građani Srbije koji su tokom ratnih godina otišli iz Srbije jesu takođe veliki razvojni potencijal i danas rade u mnogim svetskim visokotehnološkim kompanijama, a sada, zahvaljujući gradnji Naučno-tehnološkog parka, moći će da imaju i uporište u Srbiji.

Kako je istakao, privlačenjem i okupljanjem visokostručnih ljudi stvara se prostor za napredak, ne samo jedne privredne grane, već čitave države i nacije.

U obilasku objekta na Zvezdari, koji je nakon decenijskog zastoja u radovima, priveden kraju tokom mandata poslednje vlade, bili su i kandidat Demokratske stranke za radonačelnika Dragan Đilas, ministar odbrane Dragan Šutanovac i poslanički kandidat liste "Izbor za bolji život" genetičar Miodrag Stojković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.09.2024.  |  Industrija

Slađana Pantović, PS Fashion, o nastanku popularnog brenda - Bakin gen, čuveni "petsto kec" i snovi koji se ostvaruju (FOTO)

Priča o izboru karijere deteta nikada nije laka tema za roditelje, pogotovo kada trendovi i razvoj industrije kasnije i diktiraju njihovu platežnu moć, ali da dete već od najranije dobi može da pokaže za šta je sazdano i da mu samo treba omogućiti da razmahne krila i poleti primer je Slađane Pantović (54) iz Čačka. Verujemo da postoji mnogo onih koji ne znaju iza kog brenda se zapravo krije ovo ime, ali ako kažemo PS i dodamo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.