NavMenu

Razlika u cenama smeštaja u glavnim gradovima regiona

Izvor: N1 Utorak, 23.05.2023. 13:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dvoevnore/shutterstock.com)Ilustracija
Cene smeštaja u glavnim gradovima Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije kreću se u velikim rasponima, pokazalo je poređenje novinara portala N1 iz regiona. Cene privatnih smeštaja, odnosno stanova i apartmana, najniže su u Sarajevu, a najviše u Ljubljani i Zagrebu.

Kada je reč o cenama hotela, jeftiniji su smeštaji u Sarajevu i Zagrebu, gde je potrebno izdvojiti sličan raspon novca, ali zavisi od hotela do hotela.

Skuplji su u Ljubljani i Beogradu gde je takođe prilično sličan raspon cena.


Beograd

Cene prenoćišta u Beogradu na jedno veče variraju u zavisnosti od lokacije na kojoj se smeštaj nalazi, usluge koja se pruža, a ponajviše od "dobrog glasa", to jest imena hotela.

Raznovrsni su sajtovi, od Bookinga preko stana na dan, na kojima se ponuda smeštaja može pretražiti. Ponude na takozvanim stan na dan sajtovima za apartmane za jednu ili dve osobe u centru Beograda se kreću u rasponu od 20 do 200 EUR.

Nešto jeftinije može se proći na "periferiji" glavnog grada. Pa tako, u Mirijevu možete odsesti u jednokrevetnoj sobi za 25 EUR, dok su apartmani sa pet kreveta 50 EUR.

Takođe povoljan smeštaj, pogotovu za turiste kojima je Beograd usputna stanica i koriste usluge letenja, smeštaj od 20 EUR za prenoćište mogu naći u blizini beogradskog aerodroma.

Cene prenoćišta u hotelima u odnosu na takozvane stan na dan apartmane uglavnom je skuplja u svim delovima grada. Hotelska ponuda noćenja sa doručkom iznosi u proseku 150 EUR za dve osobe, dok je najniža cena u proseku 60 EUR. Ne tako povoljan smeštaj, u samom centru Beograda, za jednu noć sa uslugom doručka i mogućnošću korišćenja spa centra za dve osobe iznosi nepunih 500 EUR.

Doručak se uglavnom služi na bazi švedskog stola.

Posetioci Beograda ukoliko više preferiraju mirnije predele, smeštaj mogu pronaći u mestima udaljenim 20 kilometara i više, sa pogledom na Dunav gde se usluge prenoćišta kreću od 80 EUR uključujući doručak. Uglavnom su to vile, kuće i vikendice.

Na Avali, cene apartmana sa doručkom kreću se od 70 EUR pa naviše.


Zagreb

Cene noćenja u Zagrebu zavise od brojnih faktora, od tipa smeštaja (hotelski, privatni) preko luksuza koji se pritom nude do lokacije, termina noćenja (letnja, odnosno zimska sezona) i prepoznatljivosti brenda.

Kao primeri pogodnosti koje neki nude, u oglasima se ističe otkazivanje u poslednji čas ili promena termina, neki vraćaju novce u slučaju otkazivanja, a dodatni luksuzi se, naravno, dodatno naplaćuju. Takođe, apartmani i hotelski smeštaji koji se nalaze u blizini velikih bolnica, u Zagrebu imaju više cene.

Prema podacima Turističke zajednice Grada Zagreba iz 2019, prosečan gost hrvatskog glavnog grada potroši na smeštaj i sve ostalo potrebno 150 EUR dnevno. Nove analize nisu rađene, a ta je cifra rastom inflacije i uvođenjem evra nesumnjivo porasla.

Cene apartmana u Zagrebu, odnosno stana za dnevno iznajmljivanje, kreću se od 50 do gotovo 300 EUR. Pregledom smeštaja na Airbnb-u najviše cena za dve osobe je u rangu 70 do 80 EUR, a sve zavisi od lokacije.

Tako ćete u samom centru, nedaleko od Trga bana Jelačića pronaći smeštaj koji stoji od 200 do 300 EUR, ali već nekoliko tramvajskih stanica dalje, nekoliko minuta vožnje kod Kvaternikovog trga, nudi se smeštaj za 53 EUR.

Cene su niže prema periferiji, a ukoliko želite da prođete jeftinije, osim apartmana odaberite hostele. Cena hostela u proseku se kreće oko 30 EUR na noć.

Kad su u pitanju hoteli, cene se jako razlikuju. Noćenje u hotelu u Zagrebu može biti i povoljno pa ćete tako naći sobe za dve osobe po 70 EUR. Doručak se u većini hotela dodatno naplaćuje, kao i boravište.

Jeftiniji se hoteli nalaze nešto dalje od centra, i po pola sata vožnje i više. Takva povoljnija cena može se naći u hotelima na Sljemenu.

Hotelski smeštaj u proseku je skuplji od privatnog pa se u luksuznim hotelima mogu naći sobe od 160 do 250 EUR na noć. I više ako se uključe posebni zahtevi.


Sarajevo

Cene apartmana u centru Sarajeva koji se izdaju na dan kreću se u rasponu od 10 do 105 EUR. Za ovakav smeštaj, turisti i ostali posetioci najčešće će morati izdvojiti novac u rasponu od 15-25 EUR.

Najviše stanova po ceni od 15 EUR iznajmljuje se u samom centru grada – Skenderija te u naselju Grbavica, gde je manja koncentracija turista, a koje pripada Opštini Novo Sarajevo.

Cene stanova u neposrednoj blizini sarajevskog aerodroma, u naselju Dobrinja, takođe se kreću uglavnom od 14 do 25 EUR.

Cene noćenja u hotelima znatno su veće u odnosu na takozvane stan na dan apartmane. Hotelska ponuda noćenja za dve osobe sa doručkom iznosi u proseku 130 EUR. Najniža cena istog smeštaja za dve osobe u proseku iznosi 50 EUR.

Hotel Europe u strogom centru Sarajeva, za jednu noć sa uslugom doručka i mogućnošću korišćenja spa centra za dve osobe iznosi 147 EUR, dok ćete u hotelu Swissotel Sarajevo koji se nalazi na Marijin Dvoru (centar), za iste usluge izdvojiti 170 EUR.


Ljubljana

Cene iznajmljivanja privatnih apartmana, odnosno stanova na dan kreću se od 47 do 315 EUR.

Što se hotela tiče, cene za dve osobe po noći su između 59 i 496 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.09.2024.  |  Industrija

Oporavak tekstilne industrije u Bosilegradu, kreće proizvodnja posle 20 godina - Raspisan tender za nabavku opreme za fabriku Kobos

Opština Bosilegrad raspisala je tender za nabavku opreme za fabriku Kobos u tom mestu, a vrednost je procenjena na 19,2 miliona dinara. Tenderom je predviđena nabavka nova i nekorišćene opreme za šivenje i njeno montiranje. Naime, kako se u dokumentaciji navodi, Opština Bosilegrad, u cilju poboljšanja i uvećanja industrijske proizvodnje ima nameru da pokrene proizvodnju u tekstilnoj industriji odnosno u fabrici Kobos u Bosilegradu, koja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.