NavMenu

Mile Ilić, predsednik Skupštine grada Niša - biografija

Izvor: eKapija Petak, 13.07.2012. 13:57
Komentari
Podeli

Mile IlićMile Ilić

Prof. dr Mile Ilić rođen je 27. Jula 1954. godine u selu Jovcu u opštini Vladičin Han u učiteljskoj porodici. Doktor je pravnih nauka. Završio je osnovnu školu Bora Stanković u selu Beliševu i gimnaziju Svetozar Marković u Nišu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Nišu, gde je odbranio i magistarsku tezu pod nazivom "Lokalna samouprava u teoriji prava - jugoslovenskom pozitivnom pravu". Doktorirao je iz oblasti lokalne samouprave na temu "Položaj grada u sistemu lokalne samouprave, sa posebnim osvrtom na Srbiju".

Bio je predsednik Školske konferencije Saveza omladine Gimnazije "Svetozar Marković" u Nišu, predsednik Zbora studenata niškog Pravnog fakulteta, predsednik Univerzitetske konferencije Saveza studenata Univerziteta u Nišu, kao i predsednik Međuopštinske konferencije Saveza socijalističke omladine za 15 Opština niškog regiona i član Predsedništva Republičke konferencije SSO Srbije.

Posle odsluženja vojnog roka radio je pet godina na Poslovima savetnika za politički sistem, sekretara Sekretarijata za skupštinske i opšte poslove i zamenika sekretara Skupštine međuopštinske regionalne zajednice Niš. U Međuopštinskoj konferenciji SSRN niškog regiona bio je, potom, tri godine član Predsedništva na stalnom radu za oblast političkog sistema, a posle toga i predsednik Opštinske konferencije SSRN Niša i član Republičke i Savezne konferencije SSRN.

Bio je predsednik Saveta za razvoj grada Niša u periodu njegove najintenzivnije izgradnje i prvi je dobitnik najvećeg priznanja grada Niša za izuzetne rezultate "11. Januar". Na prvim višestranačkim izborima izabran je za narodnog poslanika Narodne skupštine Republike Srbije i poslanika Srbije u Veću Republike Savezne skupštine, a potom je biran i za saveznog poslanika u Veću građana Skupštine Savezne Republike Jugoslavije u dva mandata. U Skupštini Srbije bio je predsednik Odbora za odbranu i bezbednost, a u obema skupštinama je bio član Ustavne komisije, Zakonodavnog i Odbora za pravosuđe i upravu.

Biran je za člana Saveta Univerziteta u Nišu. Od novembra 1999. godine je vanredni profesor na Pravnom fakultetu u Prištini za predmet Upravno pravo, predavao je i predmet Politički sistem i predmet Lokalna samouprava na poslediplomskim studijama. Bio je šef Katedre za javno¬pravne nauke na istom fakultetu i član Odbora za pravne nauke Univerziteta u Prištini, kao i Odbora za pravno-ekonomske nauke pri tom univerzitetu. Oktobra 2004. godine je biran za predsednika Saveta Pravnog fakulteta u Prištini, a DRUI"I put je izabran za predsednika tog saveta u decembru 2006, godine.



Sada je redovni profesor Univerziteta u Nišu za predmet Državna uprava i lokalna samouprava i član je Odbora za društevno-humanističke nauke na Univerzitetu, a po pozivu je angažovan na više fakulteta u zemlji. Glavni i odgovorni urednik je časopisa međunarodnog karaktera "Lokalna samouprava". Objavio je udžbenik iz upravnog prava i 14 knjiga iz oblasti državne uprave i lokalne samouprave, kao i preko 70 članaka u domaćim i međunarodnim časopisima.

Nedavno je izabran za narodnog poslanika Narodne skupštine Republike Srbije. Predsednik je Okružnog odbora SPS-a Nišavskoga okruga. Oženjen je i otac je dvoje dece.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.09.2024.  |  Energija

OIE SRBIJA 2024: Otkriveno kako će izgledati druge aukcije u Srbiji, EPCG počinje da gradi prvu vetroelektranu u oktobru

Druge aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije u Srbiji trebalo bi da budu raspisane u novembru, i to 300 MW za vetar i 100 MW za solar uvećanih za 25 MW preostalih iz prošlih aukcija. Cene će biti značajno niže nego na prethodnim aukcijama, ali dovoljne za privlačenje investitora, poručio je na konferenciji OIE SRBIJA 2024 Rade Mrdak, posebni savetnik ministarke u Ministarstvu rudarstva i energetike.On je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.