NavMenu

Legat Petra Lubarde uskoro ponos Beograda - Počinje rekonstrukcija objekta na Dedinju

Izvor: eKapija Sreda, 07.12.2011. 13:10
Komentari
Podeli

Legat Petra Lubarde tokom naredne godine postaće funkcionalan i savremen kulturni centar na ponos Beograda, najavili su iz Sekretarijata za kulturu.

Ivana Avžner, sekretarka za kulturu je za Beoinfo podsetila da je ugovorom iz 2007. grad Beograd poverio Kući legata na čuvanje i održavanje umetnička dela i predmete koji čine "Atelje Petra Lubarde".

– Po preuzimanju brige Kuća legata je u saradnji sa drugim gradskim i javnim službama i ustanovama sprovela niz zaštitnih mera kako na samom objektu tako i na kompletnoj pokretnoj zaostavštini. Nameštaj je restauriran, arhivska građa (lična dokumenta, prepiska, pozivnice, plakati i drugi materijal) je selektovana, popisana i nakon tretmana konzervacije u Narodnoj biblioteci Srbije trajno zaštićena. Slike su zbog specifične tehnike i lošeg stanja u saradnji sa Centralnim institutom za konzervaciju u Beogradu posebnim postupcima i najsavremenijim konzervatorskim metodama sačuvane od totalnog gubitka – ukazala je Avžnerova.

Budući legat, prema njenim rečima, biće moderan kulturni centar sa osnovnom ulogom prezentacije i afirmacije dela istaknutog umetnika, gde će njegovih 47 slika biti izloženo u autentičnom prostoru kuće u kojoj je živeo i stvarao sa suprugom Verom.

Budući izgledBudući izgled


– Izložbeni prostor je planiran kao tehnički funkcionalan u skladu sa najasvremenijim zahtevima muzeologije, ali i očekivanjima publike. Takođe, kućna biblioteka, prepiska i druga arhivska građa biće dostupna budućim istraživačima i stručnoj javnosti. Rekonstrukcijom želimo da legate i kulturnu baštinu prezentujemo na nov, aktivan i dinamičan način koji će opravdati ulaganje i doprineti da Beograd ponese epitet kulturne prestonice regiona – istakla je sekretarka za kulturu.

Projektom su predviđeni, precizirala je Avžnerova, vrlo obimni radovi na rekonstrukciji, sanaciji i adaptaciji objekta imajući u vidu da se nalazi u vrlo lošem stanju.

– Prostorije će biti opremljene savremenom tehnikom i tehnologijom za prezentaciju, čuvanje i konzervaciju umetničkih dela, objekat će imati izložbeni prostor, koji će biti dostupan i osobama sa posebnim potrebama. U potkrovlju će biti formiran administrativno-kancelarijski prostor, a podrumski deo će se adptirati u deo za radionice i salu za sastanke i projekcije. Projektom je takođe predviđeno i savremeno uređenje partera – navela je sekretarka za kulturu.

Agencija za investicije i stanovanje grada Beograda nakon sprovedene nabavke izvršila je izbor izvođača za radove na sanaciji, adaptaciji i rekonstrukciji Legata Petra Lubarde, a rok za izvođenje radova na prostoru u Iličićevoj ulici je osam meseci.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.07.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Nacionalni park kanjon Nere-Beušnice: 20 kilometara iznenađenja na naizgled običnom mestu (FOTO, VIDEO)

Nekada skriveni biser jugozapadne Rumunije, koji se nalazi na samo 25 kilometara od granice sa našom zemljom, postao je prava turistička atrakcija. Zbog toga ćete često na stazama sresti grupe entuzijasta i planinara iz Srbije, a naš jezik čuti više nego rumunski. Reč je o prirodnom rezervatu Nacionalni park kanjon Nere-Beušnice, koji je smešten u Banatskim planinama, na obroncima Karpata. Do njega se stiže vožnjom preko Bele Crkve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.