NavMenu

Digitalna transformacija Srbije – Kako doći do globalnog korisnika

Izvor: RTS Četvrtak, 03.10.2024. 15:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: metamorworks/shutterstock.com)Ilustracija
Nova direktorka Inicijative Digitalna Srbija je Tanja Kuzman, koja je na ovu funkciju došla sa više od 15 godina iskustva u oblastima digitalne transformacije, startapova i inovacija. Radila je na projektima u devet zemalja i vodila timove za veštačku inteligenciju.

- Osamdeset odsto startapova u Srbiji je fokusirano na lokalno, odnosno regionalno, tržište. Kod drugih razvijenijih ekosistema taj procenat je mnogo niži, jer startapovi kod njih već od samog začeća počinju da razmišljaju o globalnom korisniku - kaže direktorka Inicijative Digitalna Srbija.

Zbog toga je, dodaje, neophodno da naš ekosistem bude fokusiran na globalnu vrednost koju će stvarati za korisnike širom sveta.

- Inicijativa Digitalna Srbija će zato u narednom periodu posvetiti dosta pažnje da prenese znanja, iskustva sa inostranih tržišta i da pomogne internacionalizaciju startapova, odnosno izlazak na inostrana tržišta - ističe Kuzman.

Najvažnije je poznavati ta tržišta i njihove specifičnosti. Primera radi, ne može se poslati isti imejl američkom i japanskom korisniku.

Direktorka Digitalne Srbije objašnjava da je izuzetno važna personalizacija i činjenica da vaši napori moraju biti usmereni na njihove potrebe, kao i da globalni korisnici razumeju šta vi nudite i koju vrednost ćete im doneti.

Zbog velikog uticaja veštačke inteligencija na privatni i poslovni aspekt života ljudi, Digitalna Srbija će pokušati da širem društvu približi korišćenje i razumevanje te nove tehnologije i da buduće generacije nauče da koriste veštačku inteligenciju jer je to mnogo produktivnije nego strah od gubitka posla.

Velika Splet konferencija počinje 8. oktobra, a biće dobra prilika da se ljudi povežu sa različitim inovatorima, preduzetnicima, predstavnicima IT kompanija, a na njoj će biti oko 3.000 posetilaca.

- Ukoliko želite da se povežete sa investitorima, startapima, stručnjacima, možda pronađete svoje mentore koji će vam pomoći da izađete na strana tržišta – Splet konferencija je pravo mesto za vas - ističe Kuzman.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.10.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Gradonačelnik ne voli crvene - Da li će posle manje od deset godina ponovo biti prefarbani beogradski autobusi?

Pre nepunih deset godina aktuelna gradska vlast (istina, tada sa drugim imenima na čelu grada) u jeku priče o potrebi racionalnog trošenja novca iz gradskog budžeta i "kresanju" nepotrebnih troškova, rešila je da sve autobuse prefarba u jednu boju i da ih unificira. Sprovedena je anketa za izbor buduće boje, u čiju verodostojnost su brojni građani sa razlogom sumnjali i u okviru koje u ponudi nije bila dotada dominantno žuto-plava boja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.