NavMenu

Potpisan ugovor o priključenju VE Bijela na mrežu - Komercijalno puštanje u rad 2027, struja za preko 20.000 domaćinstava

Izvor: eKapija Petak, 27.09.2024. 15:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Jungsik kwak)Ilustracija
Izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Asanović, i predstavnik kompanije Alcazar Energy Enrico Casari potpisali su ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje vjetroelektrane Bijela na mrežu, čime se nastavlja era razvoja obnovljivih izvora energije (OIE) u Crnoj Gori. Riječ je o elektrani koja će se graditi u naelju Malinsko u Šavniku, instalisana snaga objekta je 118,8 MW, početak gradnje očekuje se 2025, a priključenje na mrežu 2027. godine. Prema ranijim najavama, investicija je vrijedna 200 mil EUR.

Kako je saopšteno iz CGES-a, ovaj ugovor predstavlja značajan iskorak ka zelenoj tranziciji i postizanju ciljeva održivog razvoja.

- Priključenje ove vjetroelektrane na prenosni sistem je ključan korak ka sigurnijem i efikasnijem energetskom sistemu, čime potvrđujemo našu posvećenost održivoj budućnosti i energetskoj tranziciji - naveli su.

Elektrana će biti priključena na trafostanicu Brezna, koja se nalazi na sjeverozapadu Crne Gore, a komercijalno puštanje u rad elektrane očekuje se u 2027. godini. Prije priključenja potrebno je izvršiti nadogradnju trafostanice sredstvima koje pokriva Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), sa kojom je CGES u prethodnom periodu potpisao ugovor o kreditnom aranžmanu.

- Potpisivanje Ugovora o priključenju na mrežu predstavlja veoma važnu prekretnicu za vjetroelektranu Bijela, koju je u septembru 2023. godine kupio Alcazar Energy, referentna kompanija koja se bavi obnovljivim izvorima energije na tržištima u razvoju, uz partnerstvo sa Simes inženjeringom i Sistemom MNE, prvobitnim nosiocima grinfild projekta, i potvrđuje težnju Alcazar Energy da izgradi najveću platformu za obnovljivu energiju na Zapadnom Balkanu - poručeno je.

Projekat, sa planiranim instalisanim kapacitetom od 118,8 MW, udvostručiće instalisane snage vjetra u Crnoj Gori, a procjenjuje se da će otvoriti preko 800 radnih mjesta u građevinarstvu, te kada otpočne sa radom proizvoditi dovoljno čiste energije za napajanje preko 20.700 domaćinstava godišnje, uz izbjegavanje oslobađanja preko 260.000 tona CO2e godišnje.

- Korišćenje vjetroenergije predstavlja ključnu komponentu u smanjenju emisije štetnih gasova i stvaranju čistije energetske budućnosti. Ulaganje u obnovljive izvore, poput vjetroelektrana, ne samo da doprinosi očuvanju životne sredine, već i smanjuje zavisnost od fosilnih goriva, podstiče ekonomiju i otvara nova radna mjesta u sektoru zelene energije - navodi se u saopštenju.

Ovaj projekat naglašava našu stratešku orijentaciju ka modernizaciji i razvoju obnovljivih resursa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.09.2024.  |  Agro

Swisslion-Takovo: U planu nove investicije u Slatke kuće, zatvaraju se samo objekti koji se nisu dokazali na tržištu

Na društvenim mrežama se pojavila informacija da se zatvara Slatka kuća (Swisslion-Takovo). Kako su naveli za Blic Biznis iz kompanije Swisslion-Takovo, neće se zatvarati konkretno te prodavnice, već planiraju nova investiranja, a zatvoriće se samo oni objekti koji se nisu dokazali na tržištu. "Slatke kuće" predstavljaju lanac maloprodajnih objekata specijalizovan za prodaju i promociju proizvoda iz proizvodnog asortimana

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.