NavMenu

U prvih sedam meseci u IKT sektoru ostvaren rast od 20,29% - Prosečna plata 250.000 dinara

Izvor: Beta Četvrtak, 26.09.2024. 12:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / StartupStockPhotos)Ilustracija
Srbija je u svega nekoliko godina ostvarila "impresivne rezultate" u digitalizaciji i sektoru Informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), a u prvih sedam meseci 2024. godine ostvaren je rast 20,29%, izjavio je ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić.

On je na otvaranju regionalne konferencije o trendovima u telekomunikacijama i medijima "Digital 2024", koja se održava u Privrednoj komori Srbije (PKS), rekao da IKT sektor u Srbiji ima 12,2 zaposlenih, da učestvuje u BDP-u sa 6,8%, kao i da su takvi rezultati ostvareni zahvaljujući zalaganju pojedinaca, institucija i legislativi, odnosno zakonodavstvu.

On je istakao i da je prosečna plata u IKT sektoru oko 250.000 dinara, a da je u prvih sedam meseci ove godine u tom sektoru ostvaren rast od 20,29%.

- Nastavićemo dalje da rastemo, nastavićemo dalje da napredujemo - kazao je Ristić.

Dodao je da je veštačka inteligencija "jedan od najvećih izazova sa kojima će se ljudska vrsta suočiti", kao i da se Vlada Srbije, odnosno ministarstvo na čijem je čelu, zalaže za "elementarno poštovanje etike" pri korišćenju novih tehnologija, i da će nastaviti da daje doprinos razvoju IKT sektora.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2024.  |  Agro, Industrija

Priča o još jednoj od uspešnih kućno-zanatskih pivara, ali ova pravi pivo od - ludaje

Sudeći po podacima sa ovogodišnjih, 39. Dana ludaje u Kikindi, suša je ove godine uticala i na kilažu inače ginisovski teških i dugih ludaja – bundeva, pa je ovogodišnja najteža, od "svega" 472,5 kg, bila za skoro 400 kg lakša od prošlogodišnje rekorderke, teške čak 865,5 kg. Međutim, uprkos suši, ove godine u Danima ludaje u Kikindi nije bilo "suše" kada je reč o kreativnosti i domišljatosti proizvođača i zanatlija – od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.