NavMenu

Razvoj vodnog saobraćaja ojačao bi turizam i privredu Srbije

Izvor: eKapija Utorak, 17.09.2024. 17:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivonne Wierink/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija ima veoma pogodan geografski položaj za intenzivan razvoj vodnog saobraćaja koji bi dodatno ojačao turizam i privredu, uz mogućnost da naša zemlja postane logistički centar za ovaj deo Evrope, saopšteno je na Poslovnom forumu Srbija-Belgija, održanom u ponedeljak.

Srbija se takođe nalazi na koridoru koji može biti veoma zanimljiv za postavljanje vodoničnih pumpi i stanica za brodove koji plove ka Antverpenu, povezujući Crno i Severno more, istaknuto je na skupu u Privrednoj komori Srbije, kome je prisustvovalo je 27 belgijskih kompanija iz oblasti rečnog brodarstva, transporta i logistike na rekama koje su zainteresovane su za saradnju sa poslovnom zajednicom i institucijama Srbije.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandar Banjac rekao je da su napori tog ministarstva usmereni ka razvoju vodnog saobraćaja kako bi se ojačali turizam i privreda.

- Kada govorimo o potencijalima Srbije da postane logistički centar ovog dela Evrope mora se naglasiti naš izuzetno povoljan geografski položaj. Mi smo raskrsnica glavnih drumskih i rečnih koridora koji povezuje Zapadnu i Srednju Evropu sa celim svetom. Za vodni saobraćaj najveći prednost predstavljaju Sava i Dunav, odnosno gusta mreža plovnih puteva od gotovo 1.000 kilometara - rekao je Banjac, saopštila je Privredna komora Srbije.

Prema njegovim rečima, srpske luke na Dunavu i Savi su veoma značajne i treba u njih ulagati intenzivno.

- Očekuje nas rad na proširenju kapaciteta luka u Bogojevu, Prahovu i Sremskoj Mitrovici. Prioritet ministarstva je i održavanje plovnih puteva - dodao je Banjac.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dodaje i da rezultati nautičkih sezona i rast broj putnika sa kruzera govore da su naše obale više nego zanimljive stranim turistima.

- U osnovi kapitalnog projekta ‘Zaplovi Srbijom’ jeste izgradnja infrastrukture – marina, pristaništa i pontona za linijski i kanalski saobraćaj. Kreiranje autentične ponude omogućiće i otvaranje novih radnih mesta, bolji razvoj turizma, izgradnju hotela, promociju gastronosmkih i turističkih potencijala - poručio je Banjac.

Igor Kronja, savetnik predsednika PKS istakao je da je cilj da se unapredi saradnja srpskih i belgijskih kompanija.

- Ukupna robna razmena između Srbije i Belgije je konstantno rasla i kretala se između 635,3 miliona evra u 2019. godini do 975,5 miliona evra u 2023. godini. Ukupna ulaganja Belgije u Srbiju su iznosila 127,3 miliona, ali se nadamo intenziviranje ove saradnje kroz ovakve posete i kroz podršku Privredne komore Srbije - rekao je Kronja. Ocenjuje da se Srbija nalazi na koridoru koji može biti veoma zanimljiv za postavljanje vodoničnih pumpi i stanica za brodove koji plove ka Antverpenu, povezujući Crno more i Severno more.

Kris Dankerts, direktor agencije De Vlaamse Waterweg NV, ističe da je prioritet ove agencije stimulisanje razvoja zelenog brodarstva i saradnja sa Srbijom.

- Naša organizacija i organizacije iz 13 zemalja, uključujući Srbiju, zajedno se bore i rade na stvaranju sistema koji pruža informacije o mrežama, o transportu koje se odnose i na planiranje, na poziciju plovila, kao i na proučavanje procenjenih vremena dolazaka - rekao je Dankerts.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Koji projekti očekuju Beograd? - Gradnja "novog srpskog mosta", projektovanje zoo vrta, spomenik Draži Mihailoviću...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je uoči sednice Grada Beograda novinarima obrazložio zbog čega se donosi rebalans gradskog budžeta i najavio nove projekte čije finansiranje treba obezbediti. Gradonačelnik je najavio postavljanje komunalno-bezbednosnih stanica, odnosno uvođenje kamera u 220 osnovnih škola i 400 vrtića. Sve te kamere pratiće se iz jednog nadzornog centra, čije otvaranje je Šapić najavio za mesec dana. Kako

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.