NavMenu

Sporazum Srbije i SAD za dodatno jačanje saradnje u oblasti energetike

Izvor: eKapija Utorak, 17.09.2024. 11:48
Komentari
Podeli
(Foto: Erich Westendarp from Pixabay)
Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristoferom Hilom o saradnji dveju zemalja u oblasti energetike.

Sagovornici su postigli saglasnost o tome da sporazum o strateškoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade SAD u oblasti energetike, koji će biti potpisan uskoro u Vašingtonu, predstavlja važan korak u unapređenju bilateralne saradnje, u kojoj taj sektor zauzima sve važnije mesto, preneo je sajt Vlade Srbije.

Đedović Handanović je ukazala na to da su SAD i u prethodnoj deceniji bile jedan od najvećih investitora u Srbiji i izrazila uverenje da će ovaj sporazum otvoriti vrata za nova ulaganja u oblasti energetike, što će doprineti većoj energetskoj sigurnosti i održivoj tranziciji ka čistim izvorima energije.

Ona je istakla da je Srbija ostvarila značajan napredak u prethodne dve godine u pogledu privlačenja investicija kroz unapređenje zakonodavnog okvira i uspešno sprovođenje aukcija za tržišne premije za obnovljive izvore energije.

Prema njenim rečima, strateški cilj je da do 2030. godine svaki drugi megavat-sat bude iz OIE, kroz investicije javnog i privatnog sektora.

- Jedan od projekata koji će povećati "zeleneˮ kapacitete EPS-a jeste izgradnja jednog gigavata solarnih elektrana, zajedno sa baterijskim skladištima, koji će biti realizovan sa strateškim partnerom – konzorcijumom koji predvodi južnokorejska kompanija Hyundai Engineering - navela je ministarka.


Đedović Handanović je dodala da je završena Prethodna studija opravdanosti za RHE Đerdap 3, te da će tehničke i ekonomske analize pokazati koji su optimalni kapaciteti buduće hidroelektrane.

RHE Đerdap 3 biće jedan od stubova energetskog sistema u budućnosti, što će nam omogućiti da balansiramo energiju dobijenu iz novih elektrana na sunce i vetar, uz očuvanje sigurnosti i stabilnosti snabdevanja, objasnila je ona.

Ambasador SAD rekao je da je veoma zadovoljan razvojem projekata u energetici u kojima učestvuju i američke kompanije, kao i da će sporazum koji se potpisuje u Vašingtonu dodatno ojačati saradnju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.09.2024.  |  Građevina

Burj Azizi je nova zvezda Dubaija - Neboder visine 725 metara (VIDEO)

U januaru su najavljeni planovi za izgradnju monumentalnog nebodera u Dubaiju koji bi mogao da postane drugi najviši na svetu. Potvrđeno je da će ovaj ambiciozni projekat zaista biti realizovan, a planirano je da toranj, nazvan Burj Azizi, dostigne visinu od neverovatnih 725 metara. Burj Azizi, čije ime dolazi od firme Azizi Developments koja stoji iza projekta, biće drugi po visini na svetu, odmah iza Burj Khalifa, koji se uzdiže na 828

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.