NavMenu

Završena prva nuklearna elektrana u UAE

Izvor: B92 Nedelja, 08.09.2024. 13:48
Komentari
Podeli
(Foto: PIxabay.com/wostemme)
Ujedinjeni Arapski Emirati, naftom bogata država, dovršili su prvu nuklearnu elektranu u arapskom svetu, što je opisano kao veliki korak.

Kada bude potpuno operativna, nuklearna elektrana Barakah u Abu Dhabiju zadovoljiće četvrtinu potreba zemlje za električnom energijom, preneo je SEEbiz.

Kada njen četvrti i poslednji reaktor počne s komercijalnim radom, nuklearna elektrana proizvodiće 40 terawatt sati električne energije godišnje. To je gotovo koliko i godišnja potrošnja Novog Zelanda, napisala je francuska novinska agencija AFP saopštenje državne kompanije ENEC, odgovorne za nuklearnu energiju.

Prvi od četiri reaktora počeo je s radom 2020.

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Zayed Al-Nahyan nazvao je dovršetak elektrane važnim korakom na putu postizanja nulte emisije stakleničkih gasova.

Iako država koristi benzinske pumpe za pokrivanje većine svojih potreba za električnom energijom, u predgrađu Abu Dabija ima i jednu od najvećih solarnih elektrana na svetu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Početak gradnje tunela ispod Kadinjače "od novembra"

Izgradnja tunela ispod Kadinjače trebalo bi da počne u novembru, jer kako je rekao predsenik Srbije Aleksandar Vučić, završava se dokumentacija. - Od novembra idemo u gradnju tunela ispod Kadinjače. Završavamo do kraja oktobra projekat i odmah idemo u izgradnju - ukazao je Vučić koji već nekoliko dana boravi u ovom delu Srbije. Kako je ocenio, tunel Kadinjača je meštanima najvažniji. - Mi ćemo već u novembru da potpišemo sa

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.