NavMenu

Uvoz životinja se kontroliše zbog kju groznice

Izvor: Politika Petak, 23.08.2024. 10:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / thainaafreitas)Ilustracija
U Srbiji je ove godine registrovano nekoliko slučajeva kju groznice kod goveda i ovaca i u skladu s tim Uprava za veterinu preduzima sve neophodne mere shodno propisima, navode u Ministarstvu poljoprivrede povodom informacije koja je odjeknula u regionu da su na farmama u Nikšiću i Danilovgradu nedavno potvrđeni slučajevi ove bolesti životinja i da je 14 krava eutanazirano.

U međuvremenu iz crnogorske nadležne službe saopšteno je da pojava kju groznice u toj zemlji nije alarmantno stanje i ništa što se ne dešava inače u ovom periodu godine, ali uvek postoji zabrinutost kada je reč o zoonozama, odnosno bolestima koje se sa životinja prenose na ljude. Kako je pojašnjeno, tokom leta bolest se pojača, sa hladnim danima pada. Kju groznica je prisutna već godinama u Crnoj Gori i ne može se suzbiti i iskoreniti, a već se za ovu bolest odomaćio naziv "balkanski grip". Inače, postoji i vrlo jeftina vakcina koju je odobrila Evropska unija i u ovoj zemlji se o tome razmišlja kao opciji.

Ipak, u Srbiji postoji predostrožnost, i kako objašnjavaju u resornom ministarstvu, iz svih država odakle se uvoze žive životinje, među kojima je i Crna Gora, obavezne su da svojim zdravstvenim uverenjem garantuju da su životinje zdrave i da potiču iz stada koja, u poslednjih 12 meseci, nisu imala kju groznicu.

Prema objašnjenju stručnjaka, kju groznica je akutno bakterijsko oboljenje praćeno visokom temperaturom i može se javiti i kod životinja i kod ljudi. Početak može biti iznenadan, praćen drhtavicom, glavoboljom, slabošću, malaksalošću i obilnim znojenjem. Postoje velike razlike u težini kliničke slike i u trajanju oboljenja. Prijavljuje se na svim kontinentima. Realno obolevanje je češće nego što se prikazuje zbog blagog toka bolesti kod mnogih. Endemska je u predelima u kojima postoje životinje – rezervoari uzročnika, izazivajući oboljenje među veterinarima, mesarima, uzgajivačima ovaca, (povremeno mlekarima) i poljoprivrednicima. Epidemijski se javlja među radnicima zaposlenim u skladištima, pogonima za pakovanje mesa, uzgajalištima, laboratorijama za dijagnostiku.

U Srbiji je poslednja epidemija prijavljena 2012. godine u selu Noćaj u opštini Sremska Mitrovica i to kod najmanje 29 pacijenata, od kojih je polovina hospitalizovana, a kod većine obolelih je dijagnostikovana atipična pneumonija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.10.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Ivan Banković, predsednik Sindikata Centar GSP Beograd - Javni prevoz u prestonici zreo za temeljne promene, jedan od modela i osnivanje kompanije koja bi obuhvatila i javni i privatni kapital

Javni prevoz u Beogradu je 14. oktobra obeležio 132 godine od uspostavljanja i puštanja u rad prve linije. Ali u kakvom stanju je ovu godišnjicu dočekao? Period između 131. i 132. godine obeležilo je ustupanje brojnih linija javnog prevoza privatnim prevoznicima u okviru upitnih javno-privatnih partnerstava, tenderi za kupovinu tramvaja i autobusa za koje su dobavljači bili poznati unapred, loš kvalitet usluge na mnogim linijama, a

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.